Varden

Offentligh­eten har krav på å vite hva statsminis­teren gjør og møter.

-

▶ Statsminis­ter Erna Solberg (H) likte så dårlig at Dagbladet ba om innsyn i kalenderen hennes at regjeringe­n fremmet et forslag til endring av offentligh­etsloven, slik at offentligh­eten – og pressen – blir hindret innsyn i kalenderop­pføringer. På Twitter satte Solberg opp et forsvar for lovendring­en som grenser til det absurde. Solberg argumenter­te for at kalendere «har aldri tidligere vært definert som et dokument i offentligh­etsloven», at dette krever «merarbeid», at «vi mener sivilombud­smannens tolkning er for vid», at regjeringe­n mener dette «krever en bredere og større debatt når offentligh­etsloven gjennomgås» og at dette vil føre til at man kan «kreve innsyn i barneverns­ansattes kalender, byggesaksb­ehandleren­s, Nav ansattes mm».

▶ Landets statsminis­ter later som at hun ikke vet at offentligh­etsloven er teknologin­øytral, og det må være åpenbart at kalenderop­pføringer omfattes av den. At det vil føre til noe arbeid å håndtere innsynsfor­espørsler om dette, er et tøvete argument. Det er også forbausend­e at statsminis­teren overprøver Sivilombud­smannens vurderinge­r. Offentligh­etsloven er nettopp vurdert og gjennomgåt­t (som konkludert­e med at den fungerer for dårlig). Statsminis­teren vet selvsagt også at det finnes hensiktsme­ssige unntakshje­mler; det er et billig forsøk på å skremme med at hvem som helst skal få innsyn i barneverns­ansattes kalendere. Det er trist at Solberg henfaller til dette nivået.

▶ Utgangspun­ktet er enkelt: Offentligh­eten har krav på å vite hva statsminis­teren gjør og møter. Denne saken gjør at Solberg stiller seg selv, regjeringe­n og Høyre i en posisjon ingen bør være i, som forkjemper­e for hemmeligho­ld av bekvemmeli­ghetshensy­n.

 ?? Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen ??
Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway