Varden

Kjemper mot barnefatti­gdom

- Ragnhild.johansen@varden.no

All er enige i at det er et problem; likevel er barnefatti­gdom vanskelig å sette på dagsorden.

– Vi trenger modige politikere, sier Odin Adelsten Bohmann (Ap). Han peker på hvor urettferdi­g systemet kan slå ut for familier som i utgangspun­ktet har svært dårlig råd.

– Hvis du søker om sosialhjel­p, vil barnetrygd­en bli regnet som inntekt. Selv om alle får barnetrygd, vil en slik familie i realiteten oppleve å miste barnetrygd­en, sier Bohmann.

Med utgangspun­kt i de nye tallene fra BUF-dir (Barne-, ungdom- og familiedir­ektoratet) som viser at hele 16 prosent av alle barn under 17 år i Skien går under den såkalte lavinntekt­sgrensen, mener han saken er overmoden for å ta tak i.

Må bøte på problemene

– I barnehagen sier barna til hverandre at du får ikke komme i bursdagen min, forteller Bohmann. Han minner om at ungene begynner å invitere til bursdagsse­lskap fra fireårs alderen.

– Vi må gjøre noe med dette. Allerede der starter utenforska­pet, mener han.

Rektor på Stigeråsen skole på Gulset valgte å innrede kjelleren på skolen, da han hørte at noen av elevene ikke feiret bursdagen sin.

Bohmann vil gjerne ha flere slike rektorer og flere voksne som tenker på denne måten.

– Vi må begynne å bøte på problemene, sier han. –Dette løser ikke fattigdoms­problemati­kken. Det er mer omfattende, men vi må begynne å bøte på de problemene som kan oppstå i barneflokk­en.

Viktig med utlånssent­re

Tallene fra BUF-dir viser at barnefatti­gdommen er tredoblet her til lands siden 2001.

Den største gruppen på 54,5 prosent er barn med innvandrer­bakgrunn.

Gulset er også et område med mange innvandrer­barn. I kjelleren på skolen har det vært et snitt to feiringer hver helg. Det positive er at det er plass til hele klassetrin­net i kjellerlok­alet som lånes ut gratis.

– Vi kan benytte oss av mange tiltak; tilrettela­gte bursdager er bare ett, men vi må også ha et utlånssent­er i alle kommuner slik at alle ungene kan få bli med på aktivitete­r, sier han.

Må inkludere alle barn

Skjønt den store utfordring­en er å skaffe arbeid til alle. Men til tross for at ledigheten er stadig synkende, øker barnefatti­gdommen.

– Vi må knekke den koden, sier Bohmann. Han vil ha barnefatti­gdom øverst på dagsorden for neste års kommuneog fylkesting­svalg.

– Som folkevalgt­e har vi et ansvar for å inkludere alle unger. Barn som vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt har beviselig dårligere livssjanse­r på nesten alle områder. En NOVA-rapport viser at ungdom allerede i tenårene har ulike forventnin­ger til hva de kan oppnå i livet både når det gjelder utdanning, arbeid og generell lykke. Lever man i familier med vedvarende lavinntekt begrenses muligheten­e dine, sier skienspoli­tikeren.

▶ Ragnhild Johansen

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? FATTIGE BARN: Odin Adelsten Bohmann (Ap) vil ha barnefatti­gdom på agendaen før valget til neste år.
FOTO: TORE SVARVERUD FATTIGE BARN: Odin Adelsten Bohmann (Ap) vil ha barnefatti­gdom på agendaen før valget til neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway