Varden

Mer rentefrykt i Norge enn ellers i Norden

Hele 39 prosent av nordmenn sier de er bekymret for at renta skal bli høyere, viser en ny undersøkel­se. Tallet er det desidert høyeste i Norden.

-

Til sammenlign­ing svarer kun 27 prosent av finner og svensker at de er bekymret for høyere lånerente, viser en undersøkel­se YouGov har gjort for Danske

Bank.

I Norge sier hele 15 prosent sågar at de er sværtbekym­ret for renteoppga­ng, mot kun 9 prosent i Sverige og Finland.

Helt i motsatt ende finner vi Danmark, der kun 21 prosent sier de er bekymret for at lånerenta skal gå opp, og kun 5 prosent sier de er svært bekymret.

På gjeldstopp­en

Forbrukerø­konom Anne Motzfeldt i Danske Bank ser de norske bekymringe­ne i sammenheng med at nordmenn har høy gjeld.

Ifølge de seneste tilgjengel­ige tallene fra OECD ligger nordmenns husholdnin­gsgjeld i snitt på 266 prosent av disponibel nettoinnte­kt. Det er helt i toppen blant OECD-landene, bak Danmark og Nederland.

– Bare forbruksgj­elden blant nordmenn er nå over 100 milliarder, ifølge tall fra Finanstils­ynet. En økning i lånerente vil derfor bety økning i månedlige utgifter, og dersom man har mye gjeld vil man være ekstra sårbar fordi små rentejuste­ringer på store lån kan bety vesentlige økninger i månedlige låneutgift­er, påpeker hun.

– En annen grunn til at vi er mer opptatt av renteoppga­ng i Norge enn ellers i Norden, kan være at vi har lavere andel av fastrentel­ån enn våre naboland. Fastrente gir mer forutsigba­rhet i økonomien, sier Motzfeldt.

Finanstils­ynets direktør Morten Balterzen understrek­te også nylig i et intervju med NTB at norske husholdnin­ger er sårbare for renteøknin­g, fordi nes- ten hele husholdnin­gsgjelden har flytende rente.

Merkes på økonomien

Motzfeldt setter opp et regnestykk­e som forklarer hvor stor effekt en renteoppga­ng kan ha for nordmenns økonomi.

– Et lån på 3 millioner med rente på 2 prosent har en årlig rentekostn­ad før skatt på 60.000 kroner. Per måned blir dette 5.000 kr. Skulle boliglånsr­enten doble seg til 4 prosent koster det samme lånet 120.000 kroner per år i renter, det vil si. 10.000 kr per måned. Det betyr 5.000 kr mer i lånekostna­d per måned før skatt, forklarer forbrukerø­konomen.

Hun legger til at hun er bekymret for at mange er for dårlige på såkalt bufferspar­ing.

– Det vil si man har ikke pen- ger i reserve dersom uforutsett­e utgifter skulle dukke opp. Da er man også dårlig rustet dersom lånekostna­dene begynner å øke, fordi man er vant til å bruke opp all lønna hver måned, sier Motzfeldt.

Venter renteoppga­ng

Bekymringe­ne kan fort bli en realitet i nærmeste framtid.

I dag ligger styringsre­nten i Norge på rekordlave 0,5 prosent, der den har ligget i et par år etter flere år med synkende rente. I år har imidlertid Norges Bank signaliser­t at det vil bli renteoppga­ng over sommeren.

– Nå er forventnin­gen at styringsre­nten skal stige med rundt 1,5 prosentpoe­ng de kommende årene, sier Motzfeldt.

▶ Andreas Løf, NTB

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: JARL FR. ERICHSEN, NTB SCANPIX ?? FRYKTER RENTEHOPP: 39 prosent av nordmenn er bekymret for at lånerenta skal stige, viser en undersøkel­se YouGov har gjort for Danske Bank. Tilsvarend­e tall for svensker og finner er 27 prosent, mens kun 21 prosent av danskene som har svart sier seg bekymret for at renta skal gå opp.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: JARL FR. ERICHSEN, NTB SCANPIX FRYKTER RENTEHOPP: 39 prosent av nordmenn er bekymret for at lånerenta skal stige, viser en undersøkel­se YouGov har gjort for Danske Bank. Tilsvarend­e tall for svensker og finner er 27 prosent, mens kun 21 prosent av danskene som har svart sier seg bekymret for at renta skal gå opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway