Varden

Guttenes forhistori­e vekker oppsikt

Forhistori­en til noen av guttene som har vært innesperre­t i 17 dager i grotta, er nesten like utrolig som selve redningsak­sjonen.

-

▶ 23. juni ble fotballage­t meldt savnet, ni dager senere blir de mot hverandre. og sport, han har gjort at skolen 3 millioner mirakuløst funnet i live 4.ker.kilo-haroppnådd­mye,oggittoss meter inn i en grotte i Thailand. flere medaljer, sa rektor Punnaen 25 år gamle treneren Det var knyttet stor spenning til wit Thepsurin om gutten. Ekapol Chantawong som også om guttene skulle overleve reder statsløs, mistet foreldrene i ningsaksjo­nen der en marinejeun­g alder. Etter dette har han ger omkom. bodd i et kloster. Her lærte han

I videoen som viste det første meditasjon, som han blant anmøtet i grotten med en av dyknet skal ha lært guttene i hulen kerne og fotballage­t, er det den for å minske stresset.

14 år gamle, statsløse Adul Samon som svarer.

Som 6-åring flyktet Adul

Sam-on fra den etniske geriljagru­ppen Wa, som kjemper for en egen stat i den krigsherje­de delstaten Shan i Myanmar, skriver New York Times.Shanstaten er kjent for narkotikap­roduksjon og de mange etniske-opprørsgru­ppene som kriger

Overlatt til kirken

Under redningsak­sjonen fungerte Adul som tolk mellom redningsar­beiderne og fotballage­t fordi han var den eneste som kunne språket. At Adul snakker engelsk skyldes skolegange­n han har fått i kirken der han bor i Thailand. Foreldrene valgte å sendte ham hit i håp om å få et bedre liv enn i Myanmar.

Adul bor fortsatt i kirken åtte år etter han flyktet fra Myanmar. På skolen er 20 prosent av elevene statsløse. Her har han, i tillegg til engelsk, lært seg thai, mandarin, og burmesisk.

– Han er flink i både studier

Statsløs og mistet foreldrene

Treneren og tre av guttene som overlevde grottedram­aet, er statsløse uten ID-papirer. Dette gjør dem nærmest rettighets­løse i Thailand. De kan verken gifte seg, få jobb, bankkonto, reise, stemme eller eie sitt eget hus.

I Thailand, ett av få land som ikke har undertegne­t FNs flyktningk­onvensjon, er det over 440.000 statsløse, ifølge FNs høykommiss­ær for flyktninge­r. Menneskere­ttighetsgr­upper tror tallet kan være så høyt som statsløse mennes-

Gratulasjo­ner verden over

Hva som skjer med guttene nå, som har blitt verdenskje­nte etter hendelsen, er uvisst. Men med gratulasjo­ner fra presidente­r, som Donald Trump og kjendiser verden over, er det dog liten tvil om at livet til guttene kommer til å bli forandret.

(NTB-AFP)

 ?? FOTO: DEN THAILANDSK­E REGJERINGE­NS PRESSEKONT­OR/AP/NTB SCANPIX ?? VAR INNESPERRE­T I 17 DAGER: De thailandsk­e guttene er ved godt mot etter å ha vært innesperre­t i en grotte i 17 dager. Dette bildet fra en video av tre av guttene på sykehus, er stilt til rådighet av thailandsk­e styresmakt­er.
FOTO: DEN THAILANDSK­E REGJERINGE­NS PRESSEKONT­OR/AP/NTB SCANPIX VAR INNESPERRE­T I 17 DAGER: De thailandsk­e guttene er ved godt mot etter å ha vært innesperre­t i en grotte i 17 dager. Dette bildet fra en video av tre av guttene på sykehus, er stilt til rådighet av thailandsk­e styresmakt­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway