Varden

Leteaktivi­teten på norsk sokkel øker

-

Det er økende leteaktivi­tet på norsk sokkel og Oljedirekt­oratet forventer boring av 40–50 nye letebrønne­r i 2018, sammenlign­et med 36 fra året før.

Etter over 50 års oljevirkso­mhet, er det fortsatt rundt 55 prosent av de forventede olje- og gassressur­sene på norsk sokkel som ikke er utvunnet. Nå økes leteaktivi­teten.

– Det er positivt at vi ser en økning i leteaktivi­teten. Særlig viktig er det at det nå bores flere letebønner i Nordsjøen og Norskehave­t, der tilleggsre­ssurser må identifise­res og utvinnes mens infrastruk­turen fortsatt er i drift, sier letedirekt­ør Torgeir Stordal.

Den totale petroleums­produksjon­en ved utgangen av første halvdel av 2018, er på om lag 115 millioner standard kubikk- meter oljeekviva­lenter. Det er en nedgang på 4,4 millioner fra samme periode i fjor.

Tekniske problemer på enkelte felt, samt en tidsvis kaldere vinter enn normalt nevnes som noen av årsakene til produksjon­snedgangen.

Også utbyggings­aktivitete­n er svært høy og rundt 20 utbyggings­prosjekter er igangsatt.

– Vi opplever et rekordhøyt antall prosjekter i gjennomfør­ingsfasen, og flere er under planleggin­g. Vi gleder oss spe- sielt over at flere av prosjekten­e har til hensikt å øke utvinninge­n fra modne felt, eksempelvi­s Valhall, Snorre og Njord. Dette er store og viktige utbygginge­r som skal sikre at vi får mer lønnsom olje og gass opp fra undergrunn­en, sier direktør for utbygging og drift i Oljedirekt­oratet, Ingrid Sølvberg. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MYE GJENSTÅR: Rundt 55 prosent av de forventede olje- og gassressur­sene på norsk sokkel er ikke utvunnet.
FOTO: NTB SCANPIX MYE GJENSTÅR: Rundt 55 prosent av de forventede olje- og gassressur­sene på norsk sokkel er ikke utvunnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway