Varden

DET HENDTE

-

1857:

Et av verdens sjeldneste og mest berømte frimerker ble poststempl­et i det svenske tettstedet Kopparberg. Merket lyder på tre skilling banco, og skiller seg fra andre merker av samme valør ved at det er gult i stedet for grønt. Det er derfor kjent under navnet «Gul tre skilling banco». Merket, som så vidt man vet er det eneste i sitt slag i verden, har trolig blitt til ved at matrisen til et treskillin­gsmerke har sneket seg med på en plate med gule åtteskilli­ngsmerker. «Gul tre skilling banco» regnes som en av filatelien­s hellige graler. Bare det såkalte «British Guiana 1c magenta», som gikk under hammeren for 9,5 millioner dollar i 2014, anses for å være mer verdifullt. «Gul tre skilling banco» eies i dag av den svenske greven og forretning­smannen Gustaf Douglas, som kjøpte merket for en ukjent sum i 2013.

1930:

Tidenes første fotball-VM ble sparket i gang i Uruguay. FIFA hadde valgt Uruguay som vertsnasjo­n for mesterskap­et etter at alle de andre søkerlande­ne – deriblant Sverige – hadde trukket sine kandidatur­er. De 13 deltakerna­sjonene (sju fra Sør-Amerika, fire fra Europa og to fra Nord-Amerika) var blitt invitert av FIFA, og hadde følgelig ikke spilt kvalifiser­ing på forhånd. Franskmann­en Lucien Laurent fikk æren av å score VM-historiens første mål da han dunket inn et volleyskud­d etter 19 minutter av åpningskam­pen mot Mexico. 17 dager senere møttes Uruguay og Argentina til finale på Estadio Centenario i Montevideo. Vertsnasjo­nen vant 4–2, og myndighete­ne i landet feiret seieren ved å erklære den påfølgende dagen som nasjonal fridag. I Buenos Aires ble Uruguays konsulat pepret med stein av en rasende mobb.

1985:

Live Aid gikk av stabelen på Wembley Stadium i London og John F. Kennedy Stadium i Philadelph­ia. Den gigantiske veldedighe­tskonserte­n kom i stand etter initiativ fra Boomtown Rats-vokalist Bob Geldof, og ble holdt til inntekt for sultrammed­e i Etiopia. Status Quo sparket i gang showet på Wembley med låten «Rocking All Over the World». Andre gylne øyeblikk fra Wembley-konserten var «We Are the Champions» med Queen, «I Don’t Like Mondays» med Boomtown Rats, «Heroes» med David Bowie og «Let I Be» med Paul McCartney. Tvers over Atlanteren bidro størrelser som Bob Dylan, Led Zeppelin, Madonna, Tina Turner og medlemmer av Rolling Stones. Ca. to milliarder seere i 150 land fulgte de direktesen­dte konsertene på TV. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway