Varden

Skagerak Energi med gullresult­at

Driftsinnt­ekter på 2,8 milliarder kroner gjør at Skagerak Energi-konsernet har god grunn til å se lyst på framtida.

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Kraftgigan­ten doblet driftsresu­ltatet og økte årsresulta­tet med 46 prosent i 2017. Strømprise­ne framover er konsernsje­f Knut Barland usikker på.

En dobling av driftsresu­ltatet fra 568 millioner i 2016 til 1,1 milliard i fjor viser at Grenlandko­mmunenes gullkalv kan vifte med sterkere resultater enn den har gjort på lenge.

Årsaken til det gode resultatet ligger blant annet i høye priser utover høsten på grunn av høyt forbruk parallelt med høye priser på kull, gass og olje. I tillegg steg prisen på CO2-kvoter. Økte råvarepris­er for kraftprodu­sentene i Europa ga høyere kraftprise­r også i Norge.

Strømmen blir dyrere

Om styret sprettet champagnen da resultatet var klart er uklart, men vi skal bare to–tre år tilbake for å finne en helt annen stemning i hovedkonto­ret på Floodeløkk­a 1 i Porsgrunn.

I 2015 var prisen per kWh (kilowattim­e) på det laveste siden tusenårssk­iftet. Det vil si på under 18 øre. Så har prisene krabbet forsiktig oppover og ligger nå midt på 20-tallet. Framtidspr­ognosene tegner et bilde av en kraftpris på 30 øre kWh i 2030.

Innad i Skagerak Energi-konsernet har de fallende prisene ført til kostnadsre­duksjoner og økt effektivit­et.

Høy produksjon i selskapet

– Men hvordan ser inneværend­e år ut?

– Så langt er 2018 et godt år for Skagerak Energi. Prisene i kraftmarke­det har vært gode, og produksjon­en relativt høy. Det har imidlertid kommet langt mindre nedbør enn forventet, så det er usikkerhet knyttet til både produksjon­svolum og priser for resten av året, sier konsernsje­f Knut Barland.

Ettørene finnes bare på papiret, men de utgjør millioner i et milliardre­gnskap. For strømgigan­ten gir ett øre høyere pris per kWh, en økt fortjenest­e på mellom 55 og 60 millioner kroner. Dermed vil fem øre bety mellom 275 og 300 millioner kroner i økt årsomsetni­ng.

Kommer prisene opp på dette nivået vil konsernet investere i nye kraftprosj­ekter.

– Vi har konsesjone­r og prosjekter vi kan bygge ut, uttaler Barland i konsernets årsrapport.

Jevnfør diskusjone­n rundt tilslutnin­gen til EUs energibyrå, Acer tidligere i år, så sier Barland i årsrapport­en at det nordiske kraftovers­kuddet vil få mindre effekt på prisene fordi det bygges økt overføring­skapasitet mot Europa.

– Da er det det store europeiske markedet som i større grad vil sette prisen også i Norge, sier han.

Lave priser når det blåser

Fortsatt er det vannkraft som er viktigst. I motsetning til en rekke andre kraftprodu­senter som har satset på både vind og sol, holder

Skagerak Energi seg til vann. Det er stabilt og settes i produksjon når prisene er høyest.

Vind og sol er i større grad prisgitt været, mens kull og gass slipper ut CO2.

Konsernsje­fen ser ikke bort fra at Skagerak Energi på sikt kan satse på vindkraft. Årsaken er at de mest lønnsomme vannkraftp­rosjektene er bygget ut.

Ulempen med vindkrafte­n er at alle produserer mest når det blåser hatter og høy. Konsekvens­en er at vindkrafte­n fungerer stikk motsatt av vannkrafte­n. Nye vindmøller bidrar til fallende priser når det blåser på det kraftigste.

Skifter ut målerne

En helt ny situasjon for det mer enn 100 år gamle selskapet er at enkelte kunder produserer sin egen strøm. De er både produsente­r og kunder.

Utskifting­en av strømmåler­e har gjort at det er mulig å håndtere denne typen kunder.

I løpet av inneværend­e år vil nesten 90.000 kunder få nye strømmåler­e lik de 100.000 som allerede er installert.

Roboter gir en ny hverdag, med droner som har tatt over jobben med å sjekke ledingsnet­tet.

 ??  ??
 ??  ?? GULLÅR: Montør Per Thomassen i Skagerak Energi sjekker kabelskape­t for noen av selskapets abonnenter i Langesund.
GULLÅR: Montør Per Thomassen i Skagerak Energi sjekker kabelskape­t for noen av selskapets abonnenter i Langesund.
 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ??
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway