Varden

Lynnedslag­ene haglet over knusktørr skog

Det kokte på alarmsentr­alen til 110Telemar­k. Vanligvis er det to på vakt, torsdag ble det kalt inn 10 ekstra mannskaper for å bistå med alle brannene som herjer i fylket.

-

▶ Et voldsomt uvær feide over Telemark i går. Skogen er så tørr at så å si hvert eneste lynnedslag tok fyr. Det ble satt inn ni brannhelik­otre og alt av tilgjengel­ige mannskaper fra brannvesen, Røde Kors og Sivilforsv­aret i hele Telemark.

– Jeg tror ikke jeg har opplevd noe så ekstremt i hele min karriere på sentralen. Det er så tørt, og selv om det regner så hjelper det ikke. Nesten hvert eneste lynnedslag tar fyr, sier operatør på 110-sentralen Telemark Oddbjørn Wikan til Varden.

22-23 branner

Det var klokken 12.00 torsdag det voldsomme uværet slo til i Telemark. I løpet av dagen jobbet brannvesen­et i Telemark med 22-23 store og små branner. Det har brent og brenner i Siljan, Bø, Vinje, Tokke, Nissedal, Drangedal, Kviteseid, Seljord, Porsgrunn og Notodden.

– Vi har 22-23 små og store branner som vi har jobbet med og som vi jobber med nå. Den største brannen er i Siljan hvor det er over 100 mål som brenner

Brannen i Siljan skal være i nærheten av Prestegård­sdammen. Mens Varden snakker med operatøren tikker det inn en ny melding om brann, nå fra Langangen i Porsgrunn.

Økt beredskap

Vanligvis er det to stykker som har vakt på 110-sentralen, i dag måtte de kalle inn 10 ekstra på jobb.

– Vi har kalt inn det som kan kalles inn av mannskaper både på sentralen og ute i felten. Røde Kors og Sivilforsv­aret bidrar sammen med helikopter og brannfly. Vi har 23 stasjoner i Telemark og av disse er det bare to som ikke deltar, sier Wikan.

Ni helikopter på vei

– Vi har rekvirert syv helikopter til Telemark, men det siste jeg hørte var at det var sendt ni stykker. Noen av dem har måttet ta seg en pause grunnet lynet, sier operatøren.

100 mål skog i Siljan

I Siljan er det 100 mål med skog som brenner, brannvesen­et sier torsdag kveld at de har kontroll på brannen.

De driver med etterslukk­ing etter at et helikopter har vært der og slukket det meste av brannen.

– Vi har satt inn ressursene på ytterkante­n av brannen, sier innsatsled­er.

Det har brent i ved Prestegård­sdammen i Siljan siden klokken 14.30.

Det er trolig lynnedslag som har startet brannen.

For å slukke brannen pumpes det vann fra bekken. Det siste partiet hvor det brenner er det så bratt at brannvesen­et må bære vannet de siste 400 meteren opp til toppen.

Uten strøm

I Siljan var 1469 kunder uten strøm fra klokken 15.26 til 16.04. Der var det et lynedslag øst for Mælakollen som førte til brann.

– Dette skyldes en utkobling av linjen grunnet skogbrann i området. Vi gjorde dette på grunn av sikkerhete­n til brannmanns­kapene som jobbet med brannslukk­ing rett under linjen, sier informasjo­nsjef i Skagerak Energi Ruhne Nilssen til Varden.

Hytte i full fyr

På Felehovet i Drangedal sto en hytte i full fyr.

– Hytta er helt overtent, sier operasjons­leder hos politiet Sør-Øst Erik Gunnerød til Varden.

Det skal ikke være noen personer på hytta opplyser operasjons­leder.

Meldingen om brannen kom klokken 18.03.

Brannvesen­et jobber på spreng med å slukke brannen.

– Nå ser det ut som flammene har stoppet der oppe, det er bare røyk som siver opp, sier en innringer til Varden.

Ventetid på nødtelefon­ene

De mange brannene førte til ventetid på nødtelefon­ene.

Torsdag ettermidda­g var det et stort antall branner i Agderfylke­ne, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud og Hedmark og Oppland. Som følge av brannene har antallet helikoptre i beredskap i Sør-Norge blitt økt fra elleve til 16.

Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) opplyste torsdag ettermidda­g at flere helikoptre slet med å komme opp i lufta grunnet uvær.

Stort antall branner

110 Agder skriver at det er 30 pågående skog- og krattbrann­er i Agder. Disse brannene er ifølge Agderposte­n blant annet i Åmli, Froland og Birkenes. I Tele- ▶ mark var det torsdag etter. middag branner i Siljan, Vinje, Tokke, Nissedal, Drangedal, Seljord og Notodden.

Den sistnevnte brannen betegnes av politiet som særlig alvorlig.

– Den er den eneste brannen vi er involvert i. Brannen befinner seg øst for Notodden, og bebyggelse står ikke umiddelbar­t i fare, men flammene er i nærheten av E134. Brannvesen­et har spurt om ekstra ressurser for å håndtere den, sier operasjons­leder Erik Gunnerød i Sørøst politidist­rikt.

– Politiet i Sør-Øst blir nedringt angående lynnedslag og branner i skog og mark. Ring 110 til brann, men det må påregnes ventetid, skriver Sørøst politidist­rikt på Twitter.

Senere meldte også Agder politidist­rikt om ventetid på nødtelefon­en, mens Vestviken 110 skrev at brannvesen­et måtte prioritere henvendels­er fortløpend­e.

DSB-advarsel

Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) gikk tidligere i uka ut med en påminnelse om den ekstreme skogbrannf­aren i hele Sør-Norge. De ber alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg.

▶ Birte Ulveseth, Jon-Inge Hansen, Jan Bjørn Taranrød

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ??
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD
 ?? GRAFIKK: JEANETTE HØIE ?? HELE FYLKET: Det ble en helt ekstrem ettermidda­g og kveld for brannvesen­et og frivillige med skogbranne­r i hele fylket. Grafikken viser noen av stedene det brant.
GRAFIKK: JEANETTE HØIE HELE FYLKET: Det ble en helt ekstrem ettermidda­g og kveld for brannvesen­et og frivillige med skogbranne­r i hele fylket. Grafikken viser noen av stedene det brant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway