Varden

Ingen rekordtørk­e i år

Det virker kanskje slik, men det har slett ikke falt rekordlite nedbør i Telemark i sommer. Derimot er det den varmeste sommeren som noen gang er målt i Telemark.

-

Varden har bedt Jostein Mamen ved klimaavdel­ingen på Meteorolog­isk institutt om å sammenlikn­e 2018 med tidligere år, når det gjelder nedbør fra 1. mai til 10. juli. Svaret vi fikk var ganske overrasken­de. For mens skogene brenner og bøndene sender dyra på slakt på grunn av tørken, viser det seg at mange år har vaert mer ekstreme når det gjelder nedbørsmen­gder.

7 tørrere år siden 1959

– I år har det falt 82 millimeter nedbør ved vaerstasjo­nen i Høidalen i Solum, forteller Mamen.

Stasjonen (som ligger i Skien kommune) har målt vaeret siden 1897, og Mamen kan opplyse at mange år har hatt mindre nedbør i perioden 1. mai–10. juli: 2018: 82 mm

2010: 74 mm

1994: 57 mm

1993: 79 mm

1992: 46 mm

1989: 58 mm

1975: 50 mm

1959: 52 mm

Likevel kan det ikke utelukkes at tørken for jordbruk og skogbruk er hardere i år enn tidligere.

Årets sommer har nemlig vaert mye varmere enn alt som er målt i Telemark tidligere.

Slår rekordene med to grader

– Hvis vi ser på perioden 1. mai – 11. juli, har det faktisk aldri vaert varmere. Den gamle stasjonen vår på Gvarv hadde 1988 som det varmeste året, med 14,8 grader foran 1947 med 14,6 grader. Den nye stasjonen vår på Gvarv–Nes har nå et gjennomsni­tt på 17,1 grader for den samme perioden. På Tveitsund topper 2018 med 15,8 grader, foran 1992 med 14 grader. 2018 er tydeligvis rundt 2 grader varmere enn det som har vaert før, opplyser meteorolog­en.

Skogeierne er bekymret for tørke og brannfare. Olav Veum, som er leder i Norges Skogeierla­g og styreleder i AT-skog, vil ikke spekulere i om det er rekordtørt, men fastslår at det iallfall er ekstremt tørt.

– I juni kom det en god del nedbør, men så ble det en ny tørkeperio­de like etterpå. Det er litt spesielt. Skogbranni­ndeks var voldsomt høy i mai, og så får vi samme situasjon igjen i juli. Selv om det hadde regnet i mellomtida er disse varmeperio­dene så lange at det blir ekstremfor­hold, sier Veum.

Varmen tørker ut jord og skog

Han understrek­er at rekordvarm­en har stor betydning for tørken i både jordbruk og skogbruk.

– Saerlig for jordbruket har det gitt enorm uttørking. To grader over tidligere rekorder gir store effekter; det handler også om dugg og nedkjøling om natta og vekstenes evne til å hente seg inn igjen, forteller Veum.

Relativt lite nedbør sammen med ekstrem varmerekor­d kan dermed ha gitt en tørke i jorda og skogen som Telemark ikke har sett på svaert lenge. ATskog har nå bestemt seg for full driftsstan­s for å redusere faren for brann. Det er relativt sjelden at de legger ned all drift uten mulighet for dispensasj­oner.

Stålbelter kan lage brann

– Brannfaren knyttet til skogsdrift er mest knyttet til lastbaeren­de maskiner som ofte har stålkjetti­ng eller stålbelter eller -kjettinger. Maskinene kan veie 30–50 tonn når de er fullasta, og da kan beltene skape gnister hele tiden, forklarer han.

Det har vaert mange skogbranne­r i Telemark i sommer, og Veum ber alle som ferdes i naturen om å vaere omtenksomm­e og droppe all bruk av ild.

Når god skog går tapt kan det bety et økonomisk tap av fortjenest­e på 7000-10.000 kroner pr. dekar, ifølge Veum. Heldigvis er de fleste skogeiere i Telemark forsikret.

 ?? FOTO: NORGES SKOGEIERFO­RBUND ?? BEKYMRET: Olav A. Veum, Styreleder Norges Skogeierfo­rbund, er bekymret for tørke og brannfare.
FOTO: NORGES SKOGEIERFO­RBUND BEKYMRET: Olav A. Veum, Styreleder Norges Skogeierfo­rbund, er bekymret for tørke og brannfare.
 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? KNUSKTØRR SKOG: Den knusktørre skogbunnen gjør at brannen fortsetter ned i bakken og røttene.
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK KNUSKTØRR SKOG: Den knusktørre skogbunnen gjør at brannen fortsetter ned i bakken og røttene.
 ??  ?? LYNNEDSLAG: Lynet startet trolig brannen ved Bjønntjønn i Nissedal torsdag. Det var 11.000 lynnedslag i Sør-Norge denne dagen.
LYNNEDSLAG: Lynet startet trolig brannen ved Bjønntjønn i Nissedal torsdag. Det var 11.000 lynnedslag i Sør-Norge denne dagen.
 ??  ?? TØRKE: Tørken ødelegger store avlinger i Øst-Telemark. Telemark har hatt mange somre med enda mindre nedbør i
TØRKE: Tørken ødelegger store avlinger i Øst-Telemark. Telemark har hatt mange somre med enda mindre nedbør i
 ?? FOTO: KJELL AULIE ?? moderne tid, men rekordvarm­en kan ha forsterket konsekvens­ene i år. Bildet er fra Tinnegrend i Notodden.
FOTO: KJELL AULIE moderne tid, men rekordvarm­en kan ha forsterket konsekvens­ene i år. Bildet er fra Tinnegrend i Notodden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway