Varden

– Deponiet haster

– Det haster med deponi for farlig avfall i Norge, skriver Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til klima- og miljøvernm­inister Ola Elvestuen (V).

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ Brevet er sendt 18. juni og i tillegg til Lier-Hansen har også LO-sekretær Are Tomasgard skrevet under.

I brevet fokuserer de to på at deponiet ikke bare dreier seg om avfall, men vel så mye om industripo­litikk, og at en rekke industribe­drifter er avhengige av et sted å levere avfallet sitt.

Lier-Hansen har tidligere vært positiv til deponi i Brevik, men i brevet skriver han: «Uansett hvilken lokasjon som blir valgt for det framtidige deponiet, kan befolkning­en i nærheten være trygg på at det ikke er forbundet med fare eller helseplage­r å ha et slikt anlegg i nærheten av der man bor.»

Sender gale signaler

Lier-Hansen og Tomasgard peker på at bedriftene i verste fall kan flytte utenlands hvis det ikke snart tas en avgjørelse.

«Det er ingen tjent med», skriver de. De ønsker at Norge skal være et klimamessi­g foregangsl­and og av den grunn bør landet ha et eget avfallshån­dteringsan­legg.

«Alt annet blir feil og sender gale signaler til omverdenen» skriver de i brevet. De legger heller ikke skjul på at de trodde saken hadde vært avgjort foran valget i fjor.

Grunnvanne­t er borte

– I dag har vi entreprenø­rer som fullt ut er i stand til å utføre nødvendige anleggsarb­eider innen tilgjengel­ig tid, sier geologi-sivilingen­iør Bjørn Helge Klüver. Han mener det ikke hadde vært noen presset situasjon hvis det bare var norsk avfall som skulle håndteres.

Klüver er ikke sikker på om et stort deponi i et urbant område, viser at Norge er et klimamessi­g foregangsl­and.

– Vi trenger mindre avsideslig­gende regionale deponier som designes for deponering, sier Klüver.

Lier-Hansen og Tomasgard skriver at befolkning­en kan være trygg uansett hvor deponiet blir lagt.

Det tror ikke Klüver. I henvendels­er til departemen­tet og regjeringe­n har han pekt på at grunnvanne­t, som holder gruva tett, er borte i de 25 mil lange gangene i Brevik. Beviset på det er blant annet at gårdsbrønn­ene over gruva er tørre.

– Konsekvens­en er at forurenset vann med overtrykk i gruvene over tid vil lekke ut i Eidangerfj­orden dersom prosjektet gjennomfør­es, påpeker geologen.

Les også om demonstras­jonen mot deponi, side 7

▶ Ragnhild Johansen

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? FRUSTRERT: Administre­rende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri frykter for konsekvens­ene hvis ikke det blir bygget et deponi snart.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX FRUSTRERT: Administre­rende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri frykter for konsekvens­ene hvis ikke det blir bygget et deponi snart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway