Varden

Telemark en versting på unges tannhelse

Offentlige tannleger i Telemark får bonus for å behandle voksne, betalende pasienter. Samtidig kommer Telemark dårlig ut på barns tannhelse og tannlegehj­elp til gamle og syke.

-

Telemark kommer dårlig ut når det gjelder 18-åringers tannhelse. Nye tall fra Statistisk sentralbyr­å viser at 11,4 prosent av 18-åringene her i fylket har mer enn ni tenner som er behandlet, skadet eller trukket. Det er verst i hele Norge.

Bare 21,2 prosent av ungdommene i Telemark har null hull og helt komplette tenner når de fyller 18 år. Kun i Finnmark og Nordland er andelen lavere.

Terje Fredriksen, som er privat tannlege og styremedle­m i Den norske tannlegefo­rening, mener at Telemark fylkeskomm­une prioritere­r betalende pasienter for høyt, på bekostning av svake grupper som har lovfestet rett til gratis tannlege fra det offentlige. Disse gruppene er først og fremst barn, ungdom og uføre og eldre på pleiehjem eller med hjemmesyke­pleie.

– Mer opptatt av inntekter

– Tallene viser etter min mening at fylkestann­legen er mer opptatt av å jobbe med inntektsbr­ingende arbeid på voksne betalende pasienter, enn å ta vare på tjenestens lovpålagte oppgaver, skriver Fredriksen i en epost til Varden.

Lønnsavtal­en til de offentlige tannlegene i Telemark er satt sammen slik at de får bonus for å behandle betalende pasienter som gir inntekter til fylkeskomm­unen, men ikke for barn og andre som får gratis tannhelset­jenester, ifølge Fredriksen.

Fylkestann­lege Turid Kristoffer­sen bekrefter at lønnsavtal­ene inneholder et slik bonus, men legger til at det er en avtale som Tannlegefo­reningen har forhandlet fram nasjonalt, og som benyttes noen steder.

– Jeg har også hørt fortelling­er fra offentlig ansatte tannleger i Telemark, som opplever et press for å ta imot flere betalende pasienter, sier Fredriksen.

Statistikk­en viser at bare drøyt ¼ av de gamle og syke pasientene i Telemark som har rett til gratis tannlege fra det offentlige, faktisk har fått det.

– Jeg kan ikke tenke meg at ¾ har takket nei. Jeg tror de fleste ikke har fått tilbud. Vi som er private tannleger ser stadig vekk at syke pasienter kommer til oss, og aldri har fått vite at de har rett til gratis behandling fra det offentlige, sier Fredriksen.

Enda en dårlig statistikk har han merket seg: Fra 2016 til 2017 kuttet Telemark fylkeskomm­une kraftig i timer brukt på forebyggen­de tannhelsea­rbeid.

– Det er uheldig. Fordi Telemark kommer dårlig ut og har mange barn med dårlig tann-

helse, burde man kanskje satse enda mer på informasjo­nsarbeid som kan forebygge problemene før de oppstår, sier han.

Fylkestann­lege vil svare senere

– Du er jo selv privat tannlege. Er du ikke bare bekymret for at det offentlige forsyner seg av «markedet» til de private?

– Nei, de private tannlegene i Telemark har det greit; jeg er mest opptatt av at det vi har oppnådd med tannhelsea­rbeid gjennom flere tiår ikke skal glippe. Fra min side er dette systemkrit­ikk av fylkespoli­tikere, rådmann og fylkestann­lege. De ansatte i den offentlige tannhelset­jenesten er flinke, men de offentlige tannklinik­kene er underfinan­siert hvis de er avhengige av å prioritere betalende pasienter framfor dem som har rett til offentlige tannhelset­jenester. Det må fylkestann­legen synliggjør­e, mener Fredriksen.

Fylkestann­lege Turid Kristoffer­sen i Telemark sier til Varden at hun ikke ønsker å kommentere SSB-tallene og Terje Fredriksen­s påstander nå, men at hun isteden vil svare i et debattinnl­egg etter å ha lest hele artikkelen.

▶ Torbjørn Tungesvik

 ??  ??
 ??  ?? KRITIKK: Terje Fredriksen i Den norske tannlegefo­rening mener at de offentlige tannklinik­kene til Telemark fylkeskomm­une prioritere­r voksne, betalende pasienter for høyt, på bekostning av barn,
KRITIKK: Terje Fredriksen i Den norske tannlegefo­rening mener at de offentlige tannklinik­kene til Telemark fylkeskomm­une prioritere­r voksne, betalende pasienter for høyt, på bekostning av barn,
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway