Varden

EU og Japan satser stort på frihandel

Mens USAs president Donald Trump setter opp nye tollbarrie­rer, har EU undertegne­t sin største frihandels­avtale noensinne.

-

EUs president Donald Tusk og EU-kommisjone­ns sjef JeanClaude Juncker var begge i Tokyo tirsdag for å delta på seremonien der avtalen ble signert med Japans statsminis­ter Shinzo Abe.

Den nye frihandels­avtalen dekker et område som til sammen står for en tredel av verdensøko­nomien og mer enn 600 millioner mennesker.

EU-kommisjone­ns pressetals­mann Margaritis Schinas har fastslått at det er den største frihandels­avtalen EU noensinne har inngått.

Symbolsk viktig

Tidspunkte­t for signeringe­n er egentlig tilfeldig. Den opprinneli­ge planen var nemlig at Abe skulle komme til Brussel tidligere i juli, men dette besøket ble avlyst på grunn av en flomkatast­rofe i Japan der mer enn 200 mennesker mistet livet.

Men den symbolske effekten kunne knapt nok ha vaert større etter en uke der USAs president Donald Trump har reist fra by til by i Europa og skapt uro og frustrasjo­n med sine voldsomme utfall mot europeisk handelspol­itikk.

I helgen sa Trump blant annet at han ser på EU som en «fiende» på grunn av USAs angivelige handelsund­erskudd mot europeiske land.

EUs handelskom­missaer Cecilia Malmström har på sin side sagt at avtalen med Japan er et kraftfullt signal mot amerikansk proteksjon­isme. Japan har samme budskap: – I en tid der proteksjon­istiske tiltak vinner fram globalt, vil signeringe­n av Japan-EUavtalen i dag nok en gang vise verden vår ubøyelige politiske vilje til å fremme frihandel, sa Japans økonomimin­ister Toshimitsu Motegi tirsdag.

Satte opp farten

Trumps proteksjon­isme fikk EU og Japan til å sette opp farten i forhandlin­gene om avtalen, påpeker Junichi Sugawara, seniorfors­ker ved Mizuho-institutte­t.

Abe har et godt forhold til Trump, understrek­er seniorfors­keren.

– Men når det gjelder handel, har Japan valgt side med EU, sier han.

– Japan og EU vil også danne felles front mot den amerikansk­e trusselen om å innføre toll på viktige produkter som biler.

Fjerner toll

Den nye avtalen mellom EU og Japan må fortsatt ratifisere­s av EU-parlamente­t og nasjonalfo­rsamlingen i Japan før den kan tre i kraft.

I tillegg gjenstår det for EU og Japan å komme til enighet om en tvisteløsn­ingsmekani­sme.

Frihandels­avtalen betyr blant annet at japanske forbrukere vil få europeisk vin og svinekjøtt billigere enn før, men japanske maskindele­r og japansk te og fisk vil bli billigere i Europa.

Alt i alt fjernes 99 prosent av tollen på japanske varer i EU. I Japan fjernes 94 prosent av tollen på EU-varer nå, og så vil andelen øke til 99 prosent etter hvert.

Forskjelle­n skyldes blant annet et unntak for ris, som er politisk og kulturelt viktig for Japan, og som i lang tid er blitt beskyttet mot utenlandsk import.

Norge er ikke med i EUs frihandels­avtaler og har i dag ingen egen avtale med Japan. Men japanerne har signaliser­t et ønske om å starte forhandlin­ger med Norge.

(NTB-AP-AFP)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? UNDERTEGNE­T EUS STØRSTE FRIHANDELS­AVTALE: Japans statsminis­ter Shinzo Abe (midten) sammen med EU-kommisjone­ns sjef Jean-Claude Juncker (t.h.) og EUs president Donald Tusk i Tokyo tirsdag.
FOTO: AP/NTB SCANPIX UNDERTEGNE­T EUS STØRSTE FRIHANDELS­AVTALE: Japans statsminis­ter Shinzo Abe (midten) sammen med EU-kommisjone­ns sjef Jean-Claude Juncker (t.h.) og EUs president Donald Tusk i Tokyo tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway