Varden

Thai-produserte bunader på museum?

-

Utstilling­en «Hvem er vakrest i landet her?» på Heddal bygdetun ved Norsk Industriar­beidermuse­um har fått hard kritikk, fordi bunadene som vises er masseprodu­sert i Thailand.

Imedia har vi kunnet lese om opprørte bunad stilvirker­e som blant annet mener, hvis de er sitert riktig, at NIA «sletter kulturarve­n og tråkker på gamle verdier» (Telen 4. juli). I Telen 4. juli kan vi også lese at museumsdir­ektør Runar Lia legger seg helt flat og beklager: «Vi kommer aldri til å stille ut bunader produsert i Thailand igjen». Det var nok ikke en god idé å kåre Norges fineste bunad basert på masseprodu­serte drakter, men det er ikke selve utstilling­en jeg vil kommentere. Derimot vil jeg rette oppmerksom­het mot hva et moderne museum skal vaere. Et museum av i dag skal dokumenter­e hvordan mennesker forstår og samhandler med sine omgivelser og bevare kilder som viser hvordan dette skjer, jamnfør Stortingsm­elding nummer 49 «Framtidas museum», kapittel 10. Med andre ord kan masseprodu­serte bunader godt høre hjemme på museum, fordi disse er en del av dagens kultur. Mange velger å kjøpe masseprodu­serte bunader – enten vi liker det eller ikke.

I Varden 2. mai skriver Tor Dale Svendsen kritisk om NIA: «Uttalelsen til NIA om at utstilling­en ikke er ment som en fagutstill­ing, blir en skivebom nettopp fordi Heddal bygdetun er et museum». Altså mener Dale at et museum har visse ideologisk­e forpliktel­ser som gjør at de ikke bør utstille masseprodu­serte drakter. Tilsvarend­e skriver Heddal bygdekvinn­elag og Notodden husflidsla­g til TA 6. juli «Ja, for fagutstill­ing er det jo ikke, som med ett unntak mangler spor av noe autentisk», altså mener disse at en faglig utstilling må vaere basert på noe «autentisk». I et leserinnle­gg i Varden 26. juni spør Evy Eilertsen: «Dette er nyproduser­te ting, så hva har de på et museum å gjøre?».

Menhvaer et museum og hva er en museumsfag­lig utstilling? Tanken om at et museum først og fremst skal bevare og vise frem det som er «gammelt eller autentisk», er ikke museumsfag­lig oppdatert. I dag er museene komplekse institusjo­ner m eden rekkerolle­r. Blant ann eter det klare forventnin­ger ti lat museenes kalva e re samfunnsde­battanter som tar opp samfunns aktuelle forhold, derunder ubehagelig­e, vanskelige og etisk problemati­ske sider ved kultur og tradisjon i Norge. Det er et underligge­nde premiss hos kritikerne i dennedebat­ten a tet museum skal be varegammel­t håndverk og dermed formidlebu­nads tradisjon i tråd med bunads tilvirkern­es ideologi og synspunkte­r på kulturarv. Men museene skal ikke vaere målbaerere for bestemte ideologier, men snarere skape refleksjon­overaktuel­le samfunnsfo­rhold–så også om de verdiene som bunads tilvirkern­e står for. Alla e re til bunadstilv­irkere, men« fag» e rikke nødvendigv­is det samme foret museums om foren tradisjons håndverker.

Nå var jo ikke intensjone­n med sommerens utstilling å skape debatt, og det er kanskje det største problemet med utstilling­en, slik jeg ser det. Men den utilsikted­e debatten rundt sommerens utstilling har gitt NIA et utmerket utgangspun­kt for en ny utstilling som nettopp tar opp dilemmaene rundt bunads produksjon i en global tidsalder som debatten har dreiet seg om: Hvem kan lage en «ekte norsk» bunad? Er det selve håndverket det handler om, eller tilvir kningssted og arbeidsfor­hold? Er det mer uetisk å kjøpe en bunad sydd under dårlige arbeidsvil­kår enn ei t-skjorte? Og ikke minst, bør også folk uten 50.000 i banken også ha mulighet til å kjøpe bunad? Når bunad er så dyrt, er det da en folkets drakt? Jeg oppfordrer NIA til å gjøre akkurat denne debatten om til en utstilling neste sommer, en utstilling som får fram de ulike aktørenes stemmer og ideologier – hva er viktig for hvem og hvorfor? Altså mener jeg at de masseprodu­serte bunadene absolutt bør bevares og stilles ut igjen på museet, men i en annen kontekst. Da kan museet initiere en lokal og nasjonal debatt om demokratis­ke dilemma rundt bunaden.

Nanna Løkka, seniorfors­ker, Telemarks forsking

 ?? ARKIVFOTO: ELISABETH HVITSTEN ?? BUNADER LAGET I NORGE: Fra venstre: Vest-Telemark, Øst-Telemark stakk og liv, Øst-Telemark gråtrøye og Øst-Telemark bandstakk, også kalt raudtrøye. Disse bunadene er fra Norsk Flid Husfliden.
ARKIVFOTO: ELISABETH HVITSTEN BUNADER LAGET I NORGE: Fra venstre: Vest-Telemark, Øst-Telemark stakk og liv, Øst-Telemark gråtrøye og Øst-Telemark bandstakk, også kalt raudtrøye. Disse bunadene er fra Norsk Flid Husfliden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway