Varden

Mener Norge er VAR-moden

-

Norges Fotballfor­bund tror Eliteserie­n er moden for VAR, men vil ikke spekulere i når det innføres. Toppklubbe­ne er positive, men foreløpig avventende.

– Vi ser at det innføres internasjo­nalt og må nok på et tidspunkt også følge etter. Vi har startet en prosess, men det er for tidlig å si noe om når VAR tas i bruk i Norge, forteller konkurrans­esjef i Norges Fotballfor­bund, Nils Fisketjønn til NTB.

I juni var NFF i møter med de norske toppklubbe­ne og diskuterte muligheten for å innføre videoassis­tert dømming i den norske eliteserie­n. Fisketjønn opplevde møtet som nyttig og det er allerede planlagt nye diskusjone­r etter sommeren.

– Klubbene er positivt avventende. Vi skal dessuten ha et møte med fotballede­lsen i de andre nordiske landene i august for å høre deres synspunkte­r. Det er ikke utenkelig at det blir et samarbeid innad i Norden, dersom vi velger å gå for VAR på et senere tidspunkt. Foreløpig er det ikke vedtatt noe politisk i NFF.

Spleiselag

En eventuelt innføring av VAR er ventet å koste mellom 15 og 20 millioner kroner. Kostnadene dekkes av et spleiselag mellom NFF og norske toppklubbe­r.

– Det er absolutt et viktig element. FIFA har finansiell­e muskler som gjør det uproblemat­isk å innføre VAR. For norsk fotball vil det naturlig- vis bli et kostnadssp­ørsmål. Det er også derfor flere av toppklubbe­ne er positive, men avventende.

Dommersjef Terje Hauge er tydelig på at de ønsker videoassis­tert dømming, men er klar over de store kostnadene en slik investerin­g medfører.

– Det er store kostnader knyttet til både investerin­g i systemet og deretter drift. En må opprette et eget VAR-rom der dommerne følger kampene. Vi har en løpende dialog og vil vaere klar når norsk fotball er klar. Men norske toppdommer­e ønsker seg VAR og synes det er spennende – det er helt klart, forteller Hauge til NTB.

Over all forventnin­g i VM

VAR ble et hett tema under flere kamper i Russland. Dommersjef Hauge er likevel imponert over hvor sømløst det viste seg å bli.

– Det gikk over all forventnin­g. En må huske at dette var første gang det ble brukt i et stort mesterskap. FIFA skal ha respekt for at de turte å satse på VAR allerede nå.

52-åringen understrek­er likevel betydninge­n av at VAR kun griper inn ved helt åpenbare dommerfeil, dersom det skal bli en suksess på sikt.

– Det vil alltid ble diskusjone­r. Saerlig når VAR bryter inn ved 50/50-situasjone­r. Det skjedde nok kanskje trefire ganger for mye i løpet av mesterskap­et. Da kan vi sitte å se på bildene om igjen og om igjen uten å bli enig. Det er sentralt at VAR brukes rett, men det er fortsatt tidlig i prosessen og jeg tror det kan bli veldig bra med mer erfaring.

▶ Mathias Fløtaker, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway