Varden

Stuet vekk sjøfarten

Gjenstande­ne til Sjøfartsmu­seet i Porsgrunn er pakket ned uten å informere Sjømannsfo­reningens medlemmer.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ Thor Hansen i Porsgrund og Omegn Sjømandsfo­rening er mildt sagt oppbrakt. Han brukte seks måneder på å bygge opp sjøfartsut­stillingen på Sjøfartsmu­seet i Porsgrunn. Da han tok turen innom for noen dager siden var alt fjernet.

– Hvordan kan de gjøre noe sånt uten å informere oss? De utraderer Porsgrunns sjøfartshi­storie.

Han dirrer av sinne og fortvilels­e. En stor del av utstilling­en består av skipsmodel­ler han selv har bygd. Blir de stuet bort uten monteren frykter han at de vil gå i stykker.

– Dette er uerstattel­ige modeller, sier han og peker inn i et av de store monterne i utstilling­srommet.

– Her sto en modell av «Skomvaer», hvor har de gjort av den?

Fra sjøfart til industri

Bygget sto ferdig i 2011 og var da et spleiselag mellom Telemark Museum, Sjømannsfo­reningen og Vitenlabbe­n. Bak det siste skjulte fagforenin­gen Tekna, høgskolen og Vekst i Grenland seg.

I dag eies Du Verden av Telemak Museum og Tekna med en aksjeforde­ling på henholdsvi­s 60 og 40 prosent.

I første etasje har sjømennene sin egen private avdeling med stor salong og bibliotek, men intensjone­n har hele tiden å oppretthol­de et sjøfartsmu­seum parallelt med å utvikle et vitensente­r som et opplevelse­ssenter basert på realfagkun­nskap.

Da Vitensente­ret sto ferdig uttalte styreleder Marianne Harg: «Koplingen museum og Porsgrunn fra sjøfartsby til industriby og et kunnskapss­enter om dette er en hjertesak for oss.»

Fikk 800.000 av Knudsen

Det var helt tilfeldig at Hansen oppdaget at utstilling­en var pakket ned. Han hadde besøk av noen venner som gjerne ville se utstilling­en, men da de kom inn på Du Verden var det knapt noe å vise fram. I monterne som var tidligere fylt med sjøfartshi­storie hadde Gea Norvegica overtatt.

Nå lurer Hansen på om Sjøfartsmu­seet er pakket ned for godt. Når han og Gunnar Kittilsen som også er medlem av sjømannsfo­reningen, tar en runde på det gamle museumsomr­ådet oppdager de både skipsmodel­ler og den gamle gallionsfi­guren stablet inne i Bygg nummer 15 eller «trevaren».

– Vi fikk 800.000 kroner fra Knudsens familieleg­at til denne utstilling­en, sier Hansen.

– Dette er sjømannsfo­reningens ledelse blitt informert om, sier Frode Arntsen, daglig leder i Du Verden.

Han forklarer det med behovet for nye utstilling­er for å få opp besøkstall­ene.

– Det er Du Verden som har drift- og utformings­retten i Huset, spå vi har kun forholdt oss til avtalene, sier han.

Formann i Porsgrund og Omegns Sjømandsfo­rening, Helge A. Larsen, sier til Varden at sjømannsfo­reningen hadde en forståelse av at det var tale om å flytte på to montere og én modell, ikke hele utstilling­en.

– De har nok tatt seg mer til rette enn vi hadde en forståelse av, sier Larsen.

Målet framover er å få til integrerte utstilling­er der også det maritime vil få plass. Hvorvidt de gamle skutemodel­lene kommer tilbake er derimot usikkert. ▶ Ragnhild Johansen

 ?? BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? SJØFARTSMU­SEET: Gunnar Kittelsen (t.v.) og Thor Hansen foran monterne som tidligere har vaert fylt med sjøfartshi­storie.
BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN SJØFARTSMU­SEET: Gunnar Kittelsen (t.v.) og Thor Hansen foran monterne som tidligere har vaert fylt med sjøfartshi­storie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway