Varden

GN’R lader revolveren

Guns N’ Roses er kanskje ikke verdens farligste band lenger. Til gjengjeld overholder det nok comebackav­talen med «smekk» utsolgte Valle Hovin.

-

▶ – Det finnes ikke noe forhold. Jeg har ikke sett kisen siden 1996.

Sånn svarte Saul «Slash» Hudson da NTB lurte på hvordan det sto til mellom ham og W. Axl Rose i 2014. Delvis gjemt bak de karakteris­tiske kråkekrøll­ene gjorde han det klart at et Guns N’ Roses-comeback med urbesetnin­gen var det bare å glemme.

To år senere hadde pipa fått en annen lyd: I likhet med bassist Duff McKagan gjenfant gitarist Slash tonen med ekssjefen i tide til prestisjef­estivalen Coachella. Enda kritikkene var så som så, var det ingen tvil om at et av rockens virkelige fenomener var på gang igjen.

Torsdag inntar dønningene etter den samme konsertrun­den Oslo, foran et – ifølge arrangøren­e – «smekk utsolgt» Valle Hovin.

Glupsk appetitt

Med sin krysning av glam, pønk og metal slo GN’R ned som en bensinbomb­e på Los Angelessce­nen anno 1985. Debutalbum­et «Appetite for Destructio­n» solgte i stabler etter hvert som myten vokste – det offisielle tallet i dag er 30 millioner eksem- plarer. Biografen Mick Wall var ikke snauere enn at han utropte Axl & Co. til «the most dangerous band in the world».

– GN’R minnet meg om hvorfor jeg begynte i bransjen, sa han til D2 i anledning utgivelsen av «The True Story of Guns N’ Roses» (2016).

– De lignet Thin Lizzy, en damediggen­de, dengende, drikkende, dopende gjeng med fantastisk repertoar som ikke kunne rubriseres som «heavy metal», «melodic rock» eller hva farsken de kalte det på 80-tallet. Det var ren rock’n’roll. Ingen legemliggj­orde rockens vesen som Guns N’ sørensRose­s.

Avlyste og reparerte

Iblant gikk det en smule over styr for medlemmene. Blant annet meldte de avbud til spillejobb­en sin i Spektrum i 1991, da oppfølgerp­lata «Use Your Illusion» forelå. Foranledni­ngen var de famøse opptøyene i St. Louis, hvor Axl gjøv løs på en filmende publikumme­r.

– Bandet hadde naermere 200 datoer booket til den turneen og gjennomfør­te vel drøyt 190 av dem. Så egentlig var det litt eksklusivt med avlysning, humrer Aftenposte­n-journalist Asbjørn Bakke, som til gjengjeld fikk oppleve GN’R på nettopp Valle Hovin i 1993.

– Da var de tilbake for å «rette opp skadene» og leverte helt innafor med «greatest hits». For meg blir det originale Guns N’ Roses stående som en viktig brobygger mellom den håpløse puddelrock­en og det mer «farlige» som Nirvana, med flere, skulle komme til å represente­re.

Bakke er desto mer i stuss om motivene for sommerens opptreden.

– Jeg tviler på om det er gammelt vennskap som ligger til grunn, stemmer heller på klassisk forretning­skynisme. Gutta skjønner at de er avhengig av hverandre, at sjansen er større for å cashe inn sammen enn hver for seg. (NTB)

 ?? FOTO: AP / NTB SCANPIX ?? 25 ÅR SIDEN FØRESTE GANG: W. Axl Rose og Guns N’ Roses inntar Valle Hovin torsdag, 25 år etter første besøk.
FOTO: AP / NTB SCANPIX 25 ÅR SIDEN FØRESTE GANG: W. Axl Rose og Guns N’ Roses inntar Valle Hovin torsdag, 25 år etter første besøk.
 ??  ?? OMBESTEMTE SEG: Slash, her fra 2015, utelukket Guns-comeback året før.
OMBESTEMTE SEG: Slash, her fra 2015, utelukket Guns-comeback året før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway