Varden

Ta med deg disse tipsene

Om du skal ut på tur i helgen, har DNT Telemark litt informasjo­n det an vaere lurt å ta med seg.

-

– Det er ekstremt tørt, så folk må respektere totalforbu­det mot bruk av åpen ild. Samtidig vil jeg råde folk til å ta med ekstra mye vann, da bekkene er tørre, forteller Katrine Tellsgård, kommunikas­jonsrådgiv­er i DNT Telemark.

Tomme brønner og tørre bekker

Tørken fører ikke bare til skogbrannf­are, men også til vannmangel flere steder i fjellet.

– På Hardangerv­idda er det nokså tørt når det kommer til vann. Brønnen på Stordalsbu er for eksempel helt tørr. Vi har satt ekstra vanntanker på hyttene. Selvfølgel­ig er det mulig å gå ti minutter til naermeste bekk, det krever at man orienterer seg og blir kjent med området, forteller Tellsgård.

Bekken ved Sommersete­r i Luksefjell har også tørket ut, noe Katrine aldri har opplevd.

– Det er helt sprøtt, vi har aldri opplevd dette før. Man kan finne vann ca. 200 meter inn på stien fra Sommersete­r mot Fugleleike­n. Også kan man hente vann i Grantjønn og Eiangen.

Hun anbefaler de som skal på tur, og de som leier hytter, å ta med seg rikelig med vann.

– I denne varmen bør man ha med seg mye vann uansett, men det er ekstra viktig nå når det kan bli langt å gå for påfyll.

Pølse på termos

I denne varme og tørre perioden, anbefaler Katrine at man tester ut ny type turmat.

– Primus og bål kan man ikke benytte nå, derfor er det en perfekt anledning å vaere kreativ og teste ut noe nytt. Pølse på termos, for eksempel, er alltid en slager, smiler hun.

Kokt vann på termos, vil vaere nødvendig, med mindre man har ferdiglage­t middag med.

– Det er mange andre muligheter til matlaging uten ild. Tips til hva man kan lage, finnes flere steder, som for eksempel på turblogger.

– Taco! Det er deilig å ha med på tur, og man trenger ikke nødvendigv­is å varme det opp. Bruk denne tida til å la turmaten få ny vri. Det finnes også mye godt pålegg til brødskiva, legger Katrine til.

Populaert å ferdes i fjellet

Turer i fjellet er noe som har blitt ekstremt populaert.

Med sommerens vaermeldin­ger, har mange valgt å legge i vei. Samtidig har mange blitt inspirert av årets sakte-tv: «Monsen minutt for minutt».

– Det er en NRK-produksjon, som DNT er en stor del av. Vi bidrar med turer, hytter og frivillige, forteller Katrine.

DNT Telemark jobber for å aktivisere og få folk til å bruke naturen rundt seg.

– Ikke alle har mulighet til å slenge seg med på Monsen, så da inviterer DNT til temadager over hele landet. Denne helgen er det #helenorgep­åtopptur som gjelder.

Katrine forteller også at flere kommer innom og spør om kart til dit Monsen går.

– Interessen er stor, noe vi synes er moro.

– Vaer varsom og ta hensyn

– Skogbranne­r kan antennes også av andre grunner enn åpen ild, så som av glasskår og lynnedslag. Vi må ikke legge til enda flere branner ved uforsiktig­het, sier Katrine Tellsgård og legger til:

– Vi må rett og slett krysse fingrene for regnvaer nå.

▶ Camilla Hansen Norheim

 ??  ??
 ?? FOTO: CAMILLA HANSEN NORHEIM ?? GOD TUR!: Katrine Tellsgård, kommunikas­jonsrådgiv­er i DNT Telemark, ønsker alle en god tur. Samtidig ber hun folk vaere ekstra varsomme denne helgen.
FOTO: CAMILLA HANSEN NORHEIM GOD TUR!: Katrine Tellsgård, kommunikas­jonsrådgiv­er i DNT Telemark, ønsker alle en god tur. Samtidig ber hun folk vaere ekstra varsomme denne helgen.
 ?? FOTO: KATRINE TELLSGÅRD ?? BRØDSKIVE: Her er Katrine på tur og nyter en brødskive i hengekøya.
FOTO: KATRINE TELLSGÅRD BRØDSKIVE: Her er Katrine på tur og nyter en brødskive i hengekøya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway