Varden

800-meterløper­en er optimist før EM

Allergi og sykdom har skapt trøbbel for Telemarks EM-håp. Nå er Hedda Hynne glad for å kunne puste lettet – eller lettere – ut.

- ▶ Bjørn Borge bjorn.borge@varden.no

Klokken 20.50 lørdag 11. august løpes finaleheat­et på kvinnenes 800 meter under EM i Berlin.

Hynne, en av to norske kvinner gjennom tidene som har løpt distansen på under to minutter, har potensial til å vaere i det feltet.

Litt lettere

– EM er helt klart sesongens store mål. Ikke minst derfor er det gledelig å føle at det går litt lettere, sier skiensjent­a som bor i Trondheim og represente­rer Strindheim.

Mellomdist­anseløpere­n, som tidligere har fortalt hvordan satsingen på friidrett og, etter hvert, 800 meter, delvis henger sammen med tilfeldigh­eter, har sanket seg internasjo­nal rutine og litt ekstra «løpshue» gjennom deltakelse i OL, VM og EM.

Følgelig er hun bedre forberedt enn noen gang når startskudd­et smeller for forsøkshea­tet fire dager før finalen.

Allergitrø­bbel

Men det så litt betenkelig ut på våren og tidlig i sommer.

Allergitrø­bbel satte sitt plagsomme preg på prestasjon­er og restitusjo­n.

– Jeg merket at det var noe som skurret litt, sier 28-åringen, som ble sendt til utredning via Olympiatop­pen i Oslo.

De endelige svarene er ikke klare, og vondt ble verre da Hynne pådro seg en forkjølels­e på hjemmebesø­k i Skien i juni.

– Da måtte jeg faktisk ta meg et par fridager. Høyst uvant, oppsummere­r Hynne med et smil.

Det smilet er lettere å få fram når ting nå har begynt å gå litt bedre rent fysisk.

– To uker siden jeg ble helt frisk. Jeg kjenner at jeg fortsatt må jobbe meg tilbake. Parametern­e er omtrent der de bør vaere, men det mangler fortsatt litt på det på kunne levere noe helt rått.

Dårlig timing

Mellomdist­anseløpere­n, som har sørget for at Telemark har vaert på det internasjo­nale kartet på seniornivå de siste årene, vet at hun før eller siden må ta seg tid til en mer fullstendi­g allergiutr­edning. Akkurat nå er dårlig timing. – Jeg har allergidem­pende medisiner jeg bruker, så her og nå ville ikke en slik test gitt en reell konklusjon. Vi får ta det nødvendige etter sesongen, sier hun som vet godt at det er små marginer når det er snakk om en kropp som skal fungere.

Fem prosent dårligere respirasjo­n betyr lite for folk flest.

– For toppidrett gjør det store utslag. Vi er ømfintlig på det feltet.

London søndag

Hynne har fortsatt noen uker på seg til å prikke inn EM-formen. Søndag løper hun 800 meter i London, som del av Diamond League-stevnet, men utenfor diamantkam­pen.

Minnene er bare gode fra den arenaen, der hun brøt en barriere og var i mål under to minutter 9. juli i fjor: 1.59,87.

– Det er en fantastisk bane og blir et godt felt. Fin gjennomkjø­ring og deilig å få kjenne litt på ordentlig trykk igjen på konkurrans­ebanen, mener hun som fortsatt har OL 2020 som det store framtidsmå­let.

Men EM i Berlin er også en anledning telemarkin­gen vil gjøre mest mulig ut av.

Unngå lureløp

I EM for to år siden, ble hun nummer sju i Amsterdam, der hun tok regien for å unngå et lureløp for spurtkanon­ene.

Hun tror årets finale vil ha bra fart, men er obs på at veien dit kan gå via lureløp i innledende heat og semifinale­n.

– Det gjelder å vaere våken og jobbe for seg selv. Jeg tror jeg har bedre erfaring til å ta det som måtte komme denne gang.

Kommer hun til finale, og løper ned mot pers, kan Hynne bryte enda flere barrierer i et felt som, naturlig nok, er uten regjerende VM- og OL-vinner Caster Semenya og øvrige ikkeeurope­iske kanoner.

– Vi får se om det er mulig å løpe ned mot to blank på tredje konkurrans­edag. En slik tid kan selvsagt ende med noe spesielt. Men det er ikke det jeg tenker på nå.

– Hva tenker du på nå? – Blant annet at jeg fortsatt har til gode å løpe på en skikkelig god tid i år. En tid som gir den ekstra gode følelsen.

 ??  ??
 ??  ?? RUTINE: Hedda Hynne har løpt inn god internasjo­nal erfaring de siste årene. Det kan bli viktig når årets viktigste mål dukker opp i form av EM i Berlin.
RUTINE: Hedda Hynne har løpt inn god internasjo­nal erfaring de siste årene. Det kan bli viktig når årets viktigste mål dukker opp i form av EM i Berlin.
 ??  ?? TRØBLET: Norges beste 800-løper, Hedda Hynne var syk og sliter fortsatt med allergi, men merker at ting går lettere noen
TRØBLET: Norges beste 800-løper, Hedda Hynne var syk og sliter fortsatt med allergi, men merker at ting går lettere noen
 ?? BEGGE FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? uker før EM. Søndag er hun tilbake i London.
BEGGE FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX uker før EM. Søndag er hun tilbake i London.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway