Varden

Fredag hele uka, spesielt i dag

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Rent generelt er det lite negativt å si om fredagen, men nå om sommeren er det all grunn til å ha en kritisk brodd til herlighete­n. Spesielt hvis man har ferie. Fredagen blir overflødig når man har tatt seg fri fra arbeidet i flerfoldig­e uker. Følelse nav plutselig frihet forsvinner når man ikke stempler ut klokka fire samme dag for å skynde seg hjem til hyrdepai og et godt glass årgangsblå­baersaft. For det kan jo like gjerne drikkes saft eller Brigg-relaterte produkter på en torsdag når man likevel har fri dagen etterpå. For å trekke det riktig langt, kan utflytende fredagsakt­iviteter til og med flyttes til mandag, selv om det er smått med detektimer på denne tiden av uka.

Men det er det egentlig blitt på fredager også. Smått med detektimer, altså. I hvert fall av og til. Og jeg som trodde vi hadde en avtale med NRK: Vi betaler lisensen nesten innen fristen og så viser de en britisk, tysk eller amerikansk krimserie på fredag, gjerne med en fordrukken og litt forsoffen mesterhjer­ne i hovedrolle­n. Men her har NRK valgt å se bort fra den lille skriften i kontrakten. Nå tror jeg de viser en serie om noen amerikansk­e svindlere. Jeg vil ikke trekke parallelle­r til NRKs forsøk på å svindle seg bort fra de allmenne detektimef­orpliktels­ene som en del av sitt samfunnsop­pdrag. Men dette er uten respekt å melde ikke noen detektime av betydning. Serien er så munter og lettbeint at den kunne gått rett inn på TV Norge. Den er til å sovne av, noe vi jo gjør uansett hva som vises på en fredag.

De som har ferie, startet trolig dagen med ikke å vite at det er fredag i dag. Derfor denne lille påminnelse­n på bunnen av en avisside. Man må visst gjøre alt nå om sommeren. Både vaere kalender og fylle spalter med rør. Snart står vel ikke verden til tirsdag, som nesten er lillelørda­g i moderne tidsregnin­g.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway