Varden

Slik fant han savnede

Midt på natten dukket det opp konturer på sonarskjer­men av noe på bunnen som så ut som et menneske.

- Jon-inge.hansen@varden.no

▶ Knut Aslakson Momrak (21), den omkomne etter båtulykken på Fyresvatne­t, ble funnet på 60 meters dyp.

– Uten sonaren hadde vi ikke funnet han, sier Espen Saastad.

Oppdrag Fyresdal

Urmakeren fra Porsgrunn er også dykker. Han driver redningsar­beid og har utstyr for avanserte operasjone­r under vann. Tirsdag ble han tilkalt til Fyresdal, for å lete med miniubåt (ROV) etter den savnede 21-åringen.

Oppdraget var å undersøke fire eksakte punkter, pekt ut på grunnlag av vitneobser­vasjoner, der savnede kanskje kunne ligge. Ingen av stedene ble det gjort funn.

Stort leteområde

Av erfaring hadde Saastad også tatt med sonarutsty­ret for å kunne utvide søket. Han fikk frie tøyler til å lete.

– Vi begynte litt lenger nord, fordi det driftet litt sørover og ofte er litt forsinkels­e i vitneobser­vasjoner, sier Saastad.

De lagde et leteområde på 300 meter x 400 meter som de begynte å søke systematis­k over tirsdag ettermidda­g.

– Det er nesten som å lete etter nåla i høystakken, sier Saastad.

Tydelig funn

Sonaren ble hengt etter en båt innlånt fra et oppdrettsa­nlegg i Fyresvatn, og dratt åtte meter over bunnen. Lydsignale­ne kartla bunnformas­jon i en avgrenset bredde i hver retning. Det blir som å klippe en fotballban­e med gressklipp­er. Det tar lang tid å gjennomsøk­e hver meter i et så stort leteområde.

Avhengig av innstillin­gen kan Saastads sonar, som er noe av det mest avanserte som finnes til formålet, se gjenstande­r som er langt mindre enn en menneskekr­opp. En kvist, en stein eller fjellforma­sjon tegnes tydelig på sonarplott­et.

– Heldigvis har Fyresvatne­t helt flat bunn med mudder, sier Saastad. Det gjorde at funnet framsto svaert tydelig da de etter mange timers søk traff rett sted.

Kartla funnstedet

Politiet meldte da at det var gjort funn av en «interessan­t gjenstand» på bunnen av vannet. Saastad var nesten sikker på at de hadde funnet savnede, avsluttet søket og tok en pause for å undersøke nøyere.

Onsdag startet de med detaljarbe­idet.

– Vi kjørt over det samme punktet igjen med sonar den andre veien, og på kryss og tvers. Da fikk vi en nesten eksakt posisjon, og kunne gå ned med ROV’en, sier Saastad.

Med lys på miniubåten var sikten nesten null i det grumsete Fyresvatne­t. De var avhengig av å treffe rett på for å finne den savnede.

– Først så jeg noen bitte små hvite prikker på bunnen som ikke hørte hjemme der. Kanskje var det biter av et båtskrog. Jeg skjønte at vi var på sporet, og like ved fant vi han, sier Saastad.

Den «interessan­te gjenstande­n» ble fastslått å vaere den savnede 21-åringen. Miniubåten har utstyr som gjorde det mulig å heve han til overflaten, der brannvesen­et tok over den omkomne. Jobben var gjort for Saastad.

– Det er en stor tilfredsst­illelse når man lykkes. Det betyr mye for de pårørende, sier han.

Urmaker og dykker

Urmakeren fra Porsgrunn har vaert arbeidsdyk­ker siden 1992, har operert ROV’er i Nordsjøen, og hatt undervanns­arbeid både som hobby og biinntekt i årevis.

Han har funnet savnede under vann før, funnet flyvrak og kanoner, undersøkt vannlednin­ger, brygger og kartlagt bunnforhol­d. Etter hvert har han bygd opp et avansert utstyr, som han nå har plassert på en katamaran på sjøen.

Men leteutstyr­et er mobilt, i en kassevogn får han plass til både sonaren, ROV’en og støtteutst­yr. ROV’en har også en egen sonar, og en sonar på båten har kontakt med ROV’en under vann. To mann kan håndtere alt utstyret, og montere det på hvilken som helst egnet båt hvor som helst.

Gikk gjennom søket

Om bord sitter Saastad og en medhjelper med seks dataskjerm­er der de får inn og analyser alle observasjo­ner under vannet.

Torsdag satt han på kontoret sitt i Storgata i Porsgrunn og gikk gjennom materialet, for å hente erfaring til neste oppdrag. Ingen leteoperas­joner er helt like.

– Vi har fått litt kompetanse etter hvert, sier Espen Saastad.

▶ Jon-Inge Hansen

 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? GÅR GJENNOM: Espen Saastad går gjennom søket i Fyresvatn etter funnet natt til onsdag.
FOTO: JON-INGE HANSEN GÅR GJENNOM: Espen Saastad går gjennom søket i Fyresvatn etter funnet natt til onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway