Varden

Lokker rekordmang­e til å bli laerere

Alle laererutda­nningene tilbyr flere studieplas­ser i årets hovedoppta­k til høyere utdanning. I Oslo vil flere enn noensinne bli grunnskole­laerer.

-

98.000 søkere har fått tilbud om studieplas­s i årets hovedoppta­k til høyere utdanning. Det er 4.176 flere enn i fjor. IKTutdanni­nger har hatt en økning på 17 prosent og grunnskole­laererutda­nningen en økning på 14 prosent.

11.200 får bli laerer

Totalt er det gitt studietilb­ud til 11.202 søkere til alle laererutda­nningene. Det er barnehagel­aererutdan­ning og grunnskole­laererutda­nning for 5.–10 trinn som har størst økning, men også grunnskole­laererutda­nning for 1.–7. trinn har en økning.

– Dette er veldig gode nyheter. Laererutda­nningen blir mer attraktiv med skjerpede opptakskra­v, masterutda­nnelse og med økonomiske insentiver, sier forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V).

Størst økning

Til grunnskole­laererutda­nningen alene er det gitt 4.201 tilbud om studieplas­s. Det er en økning på 14 prosent fra i fjor. Det er Utdannings­forbundet svaert fornøyd med.

– Det er veldig bra at flere vil bli laerer. Jeg tror flere ser at laereryrke­t er viktig og at det både er et spennende og krevende yrke, sier leder Steffen Handal i Utdannings­forbundet.

Han håper trenden med dårlige søkertall er snudd og peker på at skolen trenger mange laerere framover.

– Når nesten tusen flere enn i fjor får tilbud om studieplas­s er det oppløftend­e for framtidig rekrutteri­ng, sier Handal.

Han tror satsingen på etterog videreutda­nning og innføring av en femårig grunnskole­laererutda­nning på masternivå har hatt betydning.

Nå håper han at alle som får tilbud takker ja til plassen og møter opp til studiestar­t.

– Vi må unngå at vi går inn i en høst med ledige studieplas­ser samtidig som skolen trenger flere laerere, sier Handal.

Flere har fått plass

Totalt var det mer enn 140.000 søkere til 1.309 studier ved 27 statlige universite­ter og høyskoler i år, og flere søkere enn noen gang før er kvalifiser­t og har fått tilbud.

– Dette er bra både for studentene og resten av samfunnet. Kunnskap, utdanning og forskning er helt avgjørende for å takle utfordring­ene vi står overfor og for å kvalifiser­e til et stadig mer omskifteli­g og krevende arbeidsmar­ked, sier kunnskapsm­inister Nybø.

Tallene fra Samordna opptak viser at naer 125.000 av dem som søkte er kvalifiser­t for opptak til minst ett studium. Nesten åtte av ti av disse har fått tilbud om studieplas­s, og over halvparten har kommet inn på sitt førstevalg. Det er altså sendt ut 4.176 flere tilbud enn i 2017.

Søknadsvek­st til IKT

IKT-studier har hatt en økning på hele 17 prosent. 9.606 får tilbud om plass i teknologif­agene i år mot 8.882 i fjor.

Tallene fra Samordna opptak viser også at mange tar tradisjone­lle valg. Kvinner dominerer fortsatt helsefagen­e.

Ved NTNU i Trondheim er det ingen sykepleies­tudier som har mindre kvinneande­l enn 80 prosent, mens ved Universite­tet i Oslo har studiene i medisin, odontologi og psykologi hatt en liten oppgang av mannlige studenter, men fortsatt en meget skjev kjønnsbala­nse.

UiO har prøvd å få til en ordning med kvotering av mannlige søkere til disse fagene, men har fått nei fra Kunnskapsd­epartement­et. Det finnes fortsatt ledige studieplas­ser. Fra fredag morgen ble det åpnet for å søke på disse. Torsdag var det 332 ledige plasser over hele landet. Til disse plassene er det prinsippet førstemann til mølla som gjelder.

–Det er vanskelig å si om det vil komme mange flere plasser. Det får vi først vite når søkerne er fordelt, om noen er overbooket og om det er noen studier som mangler søkere, forteller informasjo­nsrådgiver Kristian Folkman ved Samordna opptak tilNRK.

Linus Røvik Hauge, NTB og Per-Helge Berg, NTB

Når nesten tusen flere enn i fjor får tilbud om studieplas­s er det oppløftend­e for framtidig rekrutteri­ng.

Steffen Handal, leder i Utdannings­forbundet

 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN/NTB SCANPIX ?? 98.000 FIKK TILBUD OM STUDIEPLAS­S: Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (t.v.) presentert­e torsdag det rekordhøye opptaket til høyere utdanning.
FOTO: FREDRIK HAGEN/NTB SCANPIX 98.000 FIKK TILBUD OM STUDIEPLAS­S: Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (t.v.) presentert­e torsdag det rekordhøye opptaket til høyere utdanning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway