Varden

Undersøkel­se: – Foreldre snoker i barnas mobiler

-

Hele seks av ti foreldre oppgir i en ny undersøkel­se at de har sjekket barnas mobiltelef­oner uten at ungene vet det.

Funnene i undersøkel­sen viser at 59 prosent av foreldrene flere ganger har sjekket barnas mobil, nettbrett eller PC uten å be om lov. 55 prosent mener de har rett og plikt til det.

– Vi foreldre har ansvar for å beskytte og trygge barna våre, også på nett og mobil. Men vi har også et ansvar for å respektere barnas rett til privatliv og ytringsfri­het, sier leder for Samfunnsan­svar og baerekraft i Telenor Norge, Ana Brodtkorb.

Rett til privatliv

Hun forstår godt foreldrene­s bekymring, men sier at tillatelse, tillit og tid er en bedre oppskrift enn snoking.

FNs barnekonve­nsjon slår fast at barn har rett til privatliv og ikke skal utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblandin­g i sitt privatliv. I barneloven står også det at foreldre har rett og plikt til å ta avgjørelse­r for barna sine.

Fagansvarl­ig for oppvekst og inkluderin­g i UNICEF, Kristin Oudmayer, advarer mot at for mye og ubegrunnet snoking kan gå ut over tilliten mellom foreldre og barn.

Tillitsfor­hold

– Barn må få mulighet til å vaere barn, og å snakke med venner om ting de er opptatt av, uten å frykte at foreldrene snoker. Da risikerer vi å bygge dårligere og mindre tillitsful­le forhold mellom barn og foreldre, sier Oudmayer, som samtidig understrek­er at det er viktig at foreldre og andre voksne deltar i barns digitale liv.

Det er Telenor sammen med Den digitale foreldresk­olen som har fått gjennomfør­t undersøkel­sen som er utført av Penetrace. (NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? MOBILTELEF­ON: Hele seks av ti foreldre har sjekket barnas mobiltelef­oner uten at ungene vet det.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX MOBILTELEF­ON: Hele seks av ti foreldre har sjekket barnas mobiltelef­oner uten at ungene vet det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway