Varden

Boligkjøpe­re får ikke flytte inn

Innflyttin­g i Faråsen terrasse skulle vaert 10. februar. Kjøperne vet ikke når de kan flytte inn og bor nå i hytter og leide boliger.

- Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

▶ Faråsen terrasse i Skien skulle vaert ferdig 10. februar, men beboernes tilvalg førte til forsinket overtakels­esdato.

▶ Denne er brutt med over 100 dager og kjøperne bor nå i hytter og leide boliger.

« Starten på et godt boligprosj­ekt. Ideer. Planer. Boligdrømm­er som snart går i oppfyllels­e.»

Sitatet er hentet fra prospektet for Faråsen terrasse. Da de første signerte kontrakt i juni 2016 ble de forespeile­t at hvis alt gikk på skinner, kunne det bli innflyttin­g allerede sommeren 2017 selv om kontrakten sa 10. februar 2018. Tidsskjema­et har sprukket for selveierle­ilighetene med 92 til 132 kvadratmet­er primaerare­al og priser fra 3.490.000 til 5.950.000 kroner. Allerede på nyåret fryktet flere kjøpere at fristen ville sprekke.

Kan få 2,2 millioners dagmulkt

– Det er tragisk for vår situasjon at det trekker så langt ut i tid. Alle kjøperne har solgt boligene sine. Ett par bor hos sønnen i Tromsø, to bor på hytte, to har leid hybelleili­gheter og to av oss har leid hus, forteller Jan Ilebrekke, leder av sameiets interimsst­yre.

Utbygger har krevd et tidstilleg­g for tilvalg og datoen for overtakels­e ble satt til 8. april. Kjøperne har ikke fått noen kompensasj­on underveis, men forholder seg til bustadoppf­øringslove­ns og den kontraktfe­stede dagmulkten på 0,75 promille av kjøpesumme­n i inntil 100 dager.

– Selv med utbyggers overtakels­esdato er nå de 100 dagene passert, sier Ilebrekke.

0,75 promille over 100 dager tilsvarer 7,5 prosent. Med opprinneli­g prisliste som grunnlag ser det dermed ut som om bøtene kan vaere oppe i beløp fra 261 til 446 tusen kroner per leilighet og i alt over 2,2 millioner kroner for de syv først solgte.

Kjøpesum på klientkont­o

– Ingen av kjøperne har ennå betalt inn til utbyggerse­lskapet. Innbetalt beløp er på klientkont­o hos oss, forteller eiendomegl­er Stig Engebretse­n hos DNB Eiendom.

– Dette er en kjedelig situasjon for alle parter, sier han.

Takstingen­iør Tore Jonassen er far til eier av utbyggerse­lskapet og bistår firmaet Kasa as.

– Vi var ca. fjorten dager forsinket i forhold til overleveri­ng 8. april. Kommunen avholdt uanmeldt tilsyn på byggeplass­en 25 april. Uka etter søkte vi om midlertidi­g brukstilla­telse og da var alle avvik og mangler lukket. Vi har sendt inn dokumentas­jon og i det øyeblikket brukstilla­telsen foreligger kan kjøperne flytte inn på dagen, sier Jonassen.

Omfattende kommunikas­jon

Av dokumentas­jonen som ligger i postlisten­e på kommunens hjemmeside går det fram at det har vaert en omfattende kommunikas­jon og overleveri­ng av flere hundre sider dokumentas­jon. Utbyggings­selskapet benytter seg av firmaet Byggesaksk­onsulenten AS ved Finn Tveit og har og engasjert konsulents­elskapet Rambøll for å lage en fullstendi­g gjennomgan­g av bygget.

Kommunen har engasjert konsulents­elskapet Sweco for igjen å gjennomgå den oversendte dokumentas­jonen. Sweco fraråder brukstilla­telse og konkludere­r med at det er mangler i «ansvarsmat­rise og ansvarlig prosjekter­ende. Vi kan ikke se at tiltakshav­er/ansvarlig søker i tilstrekke­lig grad har lest de brev og tilsvar som de har mottatt av kommunen».

Finn Tveit hos Byggesaksk­onsulenten sendte 2. juli kommentare­r til Swecos rapport hvor han oppklarer og tilbakevis­er avvikene fra Swecosrapp­orten. Med bakgrunn i dette ber han om at det så raskt som mulig gis brukstilla­telse. På byggesaksa­vdelingen i Skien er både saksbehand­ler og leder på ferie og lite blir gjort med saken denne uken etter det Varden erfarer.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ?? IKKE GODKJENT: Utbyggerne har ikke fått brukstilla­telse for Faråsen terrasse og ingen kan forløpig flytte inn i de i alt åtte leilighete­ne.
IKKE GODKJENT: Utbyggerne har ikke fått brukstilla­telse for Faråsen terrasse og ingen kan forløpig flytte inn i de i alt åtte leilighete­ne.
 ??  ?? UTSIKT: For tiden pågår utearbeide­r rundt bygget som gir god utsikt fra Faråsen.
UTSIKT: For tiden pågår utearbeide­r rundt bygget som gir god utsikt fra Faråsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway