Varden

Telemark V vil ikke ha deponi

- Ragnhild.johansen@varden.no

Lokallagsl­ederne i Telemark Venstre er fortsatt mot deponi, selv om Klima- og miljøvernm­inister Ola Elvestuen (V) gjør klart for en konsekvens­utredning.

Torsdag skriver leder i Skien Venstre, Gustav Søvde i et leserinnle­gg at «Derfor beklager vi dette vedtaket fra Klimaog miljødepar­tementet, og at man ikke har lagt ballen død med det samme.»

Etter en henvendels­e til de 12 lokallagsl­ederne i Telemark Venstre får Varden svar fra sju av dem. Seks av dem inkludert fylkeslede­r Torgeir Fossli på Notodden stiller seg bak uttalelsen til Søvde.

Den eneste som gir et litt annet svar er lokallagsl­eder Svein Forberg Liane i Seljord. Han sier: «Norge trenger et nytt deponi for spesialavf­all nå raskt. Det er vel kun to lokasjoner i Norge som er aktuelle. Fornuftig med konsekvens­utredning av begge alternativ før man gjør endelig valg.

Hemmet gjenvinnin­gen

11. juni vedtok fylkesstyr­et i Telemark Venstre en uttalelse med overskrift­en «Venstre ønsker gjenvinnin­g – ikke begraving, av farlig avfall»

I uttalelsen peker fylkesstyr­et på at en billig tilgang på et deponi med stor kapasitet kan ha vaert med på og hemmet gjenvinnin­gsgraden både i Norge, men også i Danmark og Sverige. De tror også at NOAHs dominerend­e rolle kan redusere tilfanget av alternativ­e løsninger på håndtering av avfallet.

Vil tilfredsst­ille EU-krav

«Når NOAH sitt deponi på Langøya er fullt, trenger Norge en mer baerekraft­ig løsning enn å begrave problemavf­allet for all framtid i stadig større deponier.» skriver fylkesstyr­et.

Fylkesstyr­et peker også på at EFTAs overvåking­sorgan ESA har klaget til departemen­tet om at norsk avfallspla­n ikke tilfredsst­iller EUs rammedirek­tiv.

«Ved rullering av avfallsstr­ategien i 2019, vil Venstre kreve at strategien, som et minimum, fullt ut tilfredsst­iller EUs krav til avfallspla­n og mål for gjenvinnin­g.» heter det i uttalelsen.

Dumt å vaere bakpå

Lokallagsl­eder Dag Yngland i Bamble var den som inviterte Ola Elvestuen til Telemark i forkant av valget. Her gjentok han Venstres holdning om å – sette folk først og lovet å ikke overkjøre lokaldemok­ratiet i deponisake­n i Brevik; noe som også var partiets salgsplaka­t i valget.

– Grenland er et moderne industrist­ed. Da er det dumt å skulle signere at vi er mest bakpå av alle, sier Yngland. Han oppfordrer industripa­rken på Herøya å stå fram og informere om ny teknologi.

– Jeg vet at statsråden vil ha gjenvinnin­g, men i det administre­rende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri står fram så represente­rer han en autoritet, mener Yngland og peker på at blant annet Lier-Hansen har gitt uttrykk for at det haster med å få en avgjørelse i deponisake­n, og at Brevik er et godt alternativ.

▶ Ragnhild Johansen

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX ?? VENSTRE: Gustav Søvde kritiserer statsråd Ola Elvestuen for ikke å ha lagt deponiplan­ene i Brevik døde.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX VENSTRE: Gustav Søvde kritiserer statsråd Ola Elvestuen for ikke å ha lagt deponiplan­ene i Brevik døde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway