Varden

Puster lettet ut etter n

I flere år har naboer i et boligområd­e på Sundjordet opplevd støy, tyverier, slåsskampe­r, narkotika og uønskede hendelser. Nå kan de endelig juble.

- Jonas Fossing jonas.fossing@vardenno

▶ – Det er ikke noen her nå, men jeg tør ikke tro helt på det før jeg ser noen andre flytte inn.

Det sier leder av Sundjordet velforenin­g i Porsgrunn, Knut Fjellvang, da han får høre at det omstridte nabohuset skal vaere solgt.

– Det har vaert så mye greier med det huset. Hvis dette salget stemmer, kommer hele nabolaget til å juble, sier han.

Lang konflikt

Huset er omringet av søppel. I hagen står det flere gressklipp­ere, et ødelagt basseng, hagestolen­e er veltet og spredt, samtidig flyter det ting ut av en sliten bod som står med åpen dør midt i hagen.

– Det her er ingenting i forhold til hvordan det var, sier en av naboene som ønsker å vaere anonym.

Varden har snakket med flere naboer, og de mener at nabolaget i flere år har blitt plaget med uønskede hendelser fra en bolig de mener har rommet et rusmiljø.

– Hver eneste sommer har det vaert fester som har holdt på i flere dager. Folk har spradet nakne rundt i hagen og vi har sett personer gjøre fra seg i hagene våre, sier Fjellvang.

Huset har ifølge Fjellvang til tider hatt stor trafikk fra personer som har kommet dit for å ruse seg.

– Spesielt på sommerstid har det vaert mye folk som har kommet hit for å ruse seg. Vi har funnet sprøytespi­sser og brukerutst­yr gjentatte ganger. Naboer har også sett personer sette sprøyter midt på lyse dagen, sier Fjellvang.

Ringt politiet flere ganger

Fjellvang forteller at de sikkert har ringt politiet over 1000 ganger, samt klaget til kommunen flere ganger.

– De har sagt de skal ta tak i problemet, men samtidig så sier de at de er rimelig hjelpeløse så lenge huset er leid ut privat, sier han.

En av naboene som har hatt mye med huset å gjøre, sier det er spesielt en episode som han bet seg merke i.

– Jeg husker det var to karer som slåss med kniv og balltre mens barn syklet forbi dem på trehjulssy­kkel, sier naboen som ønsker å vaere anonym.

For ham ble det så ille at han vurderte å selge barndomshj­emmet.

– Jeg orket ikke å gå på jobb, og jeg var på nippet til å legge ut huset for salg. Jeg kan ikke beskrive hvor lettet jeg blir hvis det huset nå er solgt. Politiet forstår frustrasjo­nen Politiover­betjent i Sør-Øst politidist­rikt, Einar Forberg Liane har flere ganger vaert i kontakt med frustrerte naboer på Sundjordet. Han bekrefter at det har vaert mange hendelser ved det aktuelle huset og han forstår godt at de er oppgitt.

– Jeg kan forstå at de har sett seg lei på forholdene som har pågått der. Men dessverre så er det slik at når huseier ikke har vaert samarbeids­villig, så er det ikke så mye vi får gjort, sier han.

Han mener at både politiet og kommunen har gjort det som står i deres makt.

– Kommunen har vaert der og ryddet bort søppel, og vi har reist dit når vi har blitt ringt etter. Men som følge av kapasitet så har vi ikke hatt muligheter til å rykke ut hver eneste gang, sier Liane.

Huseieren har solgt

Utleier og huseier, Einar Nilsen, bekrefter at huset nå så å si er solgt.

– Ja, det mangler bare et par underskrif­ter, så huset er så godt som solgt, sier Nilsen.

Han kjenner seg ikke igjen i alle erfaringen­e Fjellvang og naboene kommer med.

– At det har vaert mye søppel og at det kan ha forekommet en del tyverier og samlet seg opp tyvgods kan stemme. Men jeg kjenner meg ikke igjen i at det har vaert slåsskampe­r og bråk hele natta, sier han.

Nilsen sier at han har blitt konfronter­t av naboene flere ganger, og at han har prøvd å bli kvitt leieboerne i en stund.

– Jeg har prøvd å kvitte meg med leieboerne i seks måneder, men de har ikke villet flytte ut. Derfor så jeg det som eneste mulighet å nå selge, sier Nilsen.

Leieboer beklager

Varden har vaert i kontakt med en av personene som leide der, og han bekrefter at alle som bodde i huset har flyttet.

Han sier at mye av problemene ble forårsaket av hans bror som også bodde der.

– Vi beklager at det har skjedd, men broderen sklei litt ut. Men han har kommet seg på beina igjen. Vi har ikke tenk å bo der mer, og min bror jobber med å få livet i orden igjen, sier han.

 ??  ?? ROT: Slik så det ut i deler av hagen hvor naboene mener det har pågått fester som har vart i dagevis.
ROT: Slik så det ut i deler av hagen hvor naboene mener det har pågått fester som har vart i dagevis.
 ??  ?? OPPGITT: Leder av Sundjordet Vel er glad for at problemene har løst seg, men er samtidig oppgitt over at det har tatt fire år.
OPPGITT: Leder av Sundjordet Vel er glad for at problemene har løst seg, men er samtidig oppgitt over at det har tatt fire år.
 ??  ?? TYVGODS: Naboene mener at mange av tingene som ligger i hagen er stjålet.
TYVGODS: Naboene mener at mange av tingene som ligger i hagen er stjålet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway