Varden

Rystet av rasehets

Nabolaget i Åmot i Vinje kunne ikke tro det da de fant en løpeseddel full av rasistiske meldinger i postkassen­e.

- Fredrik.nordahl@varden.no

▶ Lappen med åtte punkter ble blant annet lagt i postkassa til Jorunn Hestmann.

– Dette er simpelt og rasistisk, og jeg liker det ikke i det hele tatt, sier Hestmann.

Leier ut til flyktninge­r

Hun er pensjonert etter å ha jobbet i over 20 år som laerer på voksenoppl­aeringen. Uten å spekulere for mye i hvorfor hun har mottatt lappen synes hun det er nokså påfallende.

– Jeg leier ut en hybel til et flyktningp­ar, og jeg har hørt om andre utleiere som også har fått dette avskyelige skrivet, sier Hestmann.

Inger Urup fikk også lappen levert. Hun er opprørt over at noen bruker 22. juli til å spre hat og rasisme på denne måten.

– Dette er faelt å få på 22. juli. Jeg har naboer fra Somalia som også fikk lappen i postkassa, og synes det er flaut at noen kan finne på å spre hat på den dagen. Vi må ta vare på hverandre. Men slike hatoppford­ringer er jo bare veien til mer hat, sier Urup.

Anmelder til politiet

Både Hestmann og henne går til politiet og anmelder den anonyme leveringen.

– Dette er langt over streken. Vi vet jo ikke hvem som har gjort dette, men håper at noen kan ha sett noe, sier Hestmann og får støtte av Urup.

– Jeg skjønner ikke hvem som kan gjøre dette, men håper politiet finner det ut, sier hun.

Ordfører: – Lavmål

Ordfører i Vinje, Jon Rikard Kleven, er lei for at lappene er distribuer­t rundt i kommunen. Hvor mange som har fått lappen, vet man ikke, men Kleven er klar:

– Vinje skal vaere rasismefri sone. Så det er trist at noen bruker tida si på å spre hat til andre på denne måten. Dette er lavmål og hjemmesnek­ra rasisme, sier Kleven og oppfordrer publikum som kan ha sett noe til å si fra til politiet.

– Her er det noen som har kjørt rundt til postkasser til folk, så noen kan nok ha sett det, sier Kleven. Han synes det er flott at Jorunn Hestmann og Inger Urup anmelder forholdet.

– Så får vi se hva politiet finner ut. De var jo kjapt ute forleden og tok noen som drev med graffitiha­erverk, sier han.

Alvorlig

Kleven mener ugjerninge­n er alvorlig, men på samme tid også ganske så traurig.

– Dette er så stusslig, og det er nesten vanskelig å ta alvorlig. Men det som er alvorlig er at dette sårer folk, og at man forsøker å lage en opinion med sine egne, dårlige synspunkte­r, sier ordføreren.

Kan straffes med fengsel

Ved Vinje lensmannsk­ontor er det kommet flere henvendels­er på løpeseddel­en. Om noen blir tatt for dette, kan det straffes med fengsel.

– Vi har fått flere tips, og vurderer at dette havner innenfor det som går innunder straffelov­ens paragraf 185 om hatefulle ytringer. Dessuten er det jo skjerpende at disse lappene er levert natt til 22. juli, sier seksjonsle­der hos politiet i Vest-Telemark Trond Flothyl.

I loven står det blant annet: «Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter fram en diskrimine­rende eller hatefull ytring.»

– Det er jo alltid noen som vet noe. Og jeg oppfordrer folk som vet noe til å tipse oss. Slik jeg forstår som opplever lokalbe- folkningen dette som rasistisk, og det er ikke greit at slikt blir levert rundt i postkasser til folk, sier Flothyl.

▶ Fredrik Nordahl

 ?? FOTO: PRIVAT ?? REAGERER: Jorunn Hestmann fikk lappen i postkassa, og synes den anonyme leveringen er avskyelig.
FOTO: PRIVAT REAGERER: Jorunn Hestmann fikk lappen i postkassa, og synes den anonyme leveringen er avskyelig.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway