Varden

– For dyrt med buss

Lederen for Natur og Ungdom i Telemark, Iris van Brunschot (19) velger bil framfor buss mellom Kragerø og Porsgrunn.

- Tore.svarverud@varden.no

▶ KRAGERØ

Lørdag fortalte Varden om Will Smith, som skulle kjøpe bussbillet­t tur-retur Skien-Kragerø for seg og sin hund.

Han kom til at det ville koste mer enn 600 kr hver vei, og ta drøyt to timer. I tillegg kom problemet med usikkerhet­en, han ville kunne bli nektet å vaere med dersom noen om bord på bussen var allergisk mot hund. Derfor valgte han å kjøre bil.

Det finnes et bedre og billigere alternativ, nemlig Drangedal Bilruters rute fra Kragerø til Stathelle. Men den ruta går bare på hverdager, ikke på søndag når Will Smith skulle hjem.

Iris van Brunchot er leder for Natur og Ungdom i Telemark, og bor i Kragerø.

Første året hun gikk på videregåen­de, pendlet hun fra Kragerø til Porsgrunn.

– Da måtte jeg stå opp klokka 5 for å rekke bussen. Da jeg begynte i andre, sluttet bussene å kjøre direkte til Porsgrunn, og jeg følte meg tvunget til å flytte på hybel.

Billigere med bil

Billettpri­sen var ikke noe spørsmål så lenge hun gikk på videregåen­de og fikk gratis reisekort.

– Men etter at jeg flytta tilbake til Kragerø fant jeg ut at å reise til Porsgrunn en vei koster mellom 150 og 300 kroner. Å kjøre bil, regnet etter statens satser, koster 190 kroner. Det tar omtrent 45 minutter med bil, tre timer med buss.

– Da er det ikke rart at mange tar førerkort så snart de får sjansen, sier Brunschot, som selv å har tatt teoriprøve­n for bilsertifi­katet.

– Det er absurd at det er så mye rimeligere å ta bil enn buss. Ungdommer fra bygda og småbyer som Kragerø, Notodden eller Rjukan tvinges til å flytte på hybel eller ta førerkort for å kunne gå på videregåen­de i Grenland. Og det er ikke bare studenter det er dyrt for, sier hun. Brunschot har regnet ut at det vil koste en familie på fire over 2000 kroner å reise på dagstur med rutebuss tur-retur Kragerø-Porsgrunn.

Burde vaere billigere

– Bussene i Telemark burde hyppigere og vaere mye, mye rimeligere. Jeg mistenker dette for å vaere et nasjonalt problem. Det hjelper ikke bare å gjøre bilene dyrere og vanskelige­re å bruke. Staten tar inn milliardbe­løp fra bilistene i form av skatt, veiavgift, bensinavgi­ft etc. og bruker bare en liten del av dette på kollektivt­rafikk.

▶ Tore Svarverud

 ??  ?? DYRT: Natur og ungdomsled­er Iris van Brunschot har opplevd problemet med dyre og dårlige bussforbin­delser som skolependl­er. Hun mener bussforbin­delsene må forbedres.
DYRT: Natur og ungdomsled­er Iris van Brunschot har opplevd problemet med dyre og dårlige bussforbin­delser som skolependl­er. Hun mener bussforbin­delsene må forbedres.
 ??  ?? MÅTTE TA BILEN: Will Smith ville ta bussen til Kragerø med hunden Buddy, men måtte kjøre bil i stedet.
MÅTTE TA BILEN: Will Smith ville ta bussen til Kragerø med hunden Buddy, men måtte kjøre bil i stedet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway