Varden

Importerte 350 tonn høy fra Nederland

– Vi har importert 350 tonn førsteklas­ses høy fra Nederland og kan hente mer, forteller Jan Berend Kemps.

- Tore.o.moen@varden.no

▶ KRAGERØ

– Se her og lukt på gresset fra høyballene, sier Kemps. Gresset kuttes langt tidligere i Nederland enn i Norge. Når slåtten tas her er gresset dobbelt så langt som i Nederland. Kemps mener det et høyt naeringsin­nhold i de hollandske høyballene.

– Det er vanlig med tre til fire innhøsting­er i Nederland, forteller han.

Til fe, hest og hjort

Av 15–16 vogntog med høy gikk straks ni ut til både storfe, hest og hjort. To gikk til Oslo.

– En av gårdbruker­ne jeg pratet med gråt da han fortalte om den vanskelige situasjone­n. Han brukte allerede av vinterfore­t og visste ikke hvordan han skulle klare å få nok for til dyrene, forteller Kemps.

– Jeg eide som ung noen dyr selv og var i unge år slakter i Nederland. Situasjone­n nå er så prekaer at jeg tok kontakt med gamle venner hjemme i Groningen-området, forteller Kemps.

Rikelig med vann

Nederland har mye land under havoverfla­ten. Mange elver ligger høyere enn jordene og sikrer rikelig med vann selv i tørre og varme somre.

– Nederland eksportere­r mye landbruksp­rodukter. Fôr har og alltid vaert tilgjengel­ig for eksport, sier han.

Kemps er ansatt i det nederlands­ke firmaet Jaka. De henter paller fra bedrifter i Norge og på et vogntog sendes 800-1.000 paller til Nederland.

– Ferjetrans­port er kostbart nå på sommeren, men takket vaere at vi kan ta inn høyet som returfrakt blir det økonomi å importere, forteller han.

Høyballene har 12 prosent fuktinnhol­d og veier 350 kilo. koster 1.200 kroner ferdig levert. Kemps nabo Torbjørn Bond ved Kjølebrønn har kjøpt 48 rundballer og vil trolig kjøpe mer. På gården er det for øyeblikket 12 storfe, fem hester og naer 30 sauer. Bond er i entreprenø­rbransjen og er glad gården tross alt er hobby.

–. Vi fikk 115 rundballer mot normalt 350 og har ingen ny vekst på jordene. På det meste ser jeg at folk selger høy for 7–8 kroner kiloen, forteller han.

– Vi skal ikke ta ågerpriser, lover Kemps.

▶ Tore Øyvind Moen

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? IMPORTHØY: Jan Berend Kemps i Jaka Norge har importert 350 tonn høy fra Nederland. Høyballene kommer som returfrakt på vogntogene de eksportere­r paller med.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN IMPORTHØY: Jan Berend Kemps i Jaka Norge har importert 350 tonn høy fra Nederland. Høyballene kommer som returfrakt på vogntogene de eksportere­r paller med.
 ??  ?? SMAKSPRØVE: Jan Berend Kemps og naboen Torbjørn Bond på Dobbe gård gir to av hestene en smaksprøve av det nederlands­ke høyet.
SMAKSPRØVE: Jan Berend Kemps og naboen Torbjørn Bond på Dobbe gård gir to av hestene en smaksprøve av det nederlands­ke høyet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway