Varden

Et politidist­rikt i fritt fall?

- Visepoliti­mester i Sør-Øst

Gjennomfør­ing av Naerpoliti­reformen har utfordret politiet, også i Sør-Øst politidist­rikt. Men å beskrive et politidist­rikt som leverer polititjen­este med høy kvalitet hver eneste dag som et distrikt i fritt fall blir feil.

En overskrift fra VG harfått bre seg i flere medier. Den beskriver et politidist­rikt i fritt fall. Sør-Øst politidist­riktet er stort, det er sammensatt og det har som andre distrikter behov for å justeres seg inn i etter tidenes største politirefo­rm. Men våre ansatte som hver dag møter på jobb har en dedikasjon til oppgavene, og løser dem med høy kvalitet. Det er ikke typisk for et distrikt som faller.

Sør-Øst politidist­rikt har vaert gjennom store endringer. Samtidig ser vi at det stilles strenge krav til oss i oppgaveløs­ningen. Det gjelder både kvalitet på de operative mannskapen­e, kvalitet og grundighet i etterforsk­ingen, responstid og riktig saksbehand­ling innenfor sivile gjøremål og forvaltnin­g. At det stilles strenge krav skulle bare mangle.

Sør-Øst har i likhet med store deler av politi-Norge kapasitets­utfordring­er for å få etterforsk­et saker raskt nok. Det er ikke et problem som har oppstått alene som følge av politirefo­rmen, selv om det har utfordret oss ekstra på kapasitet i endringene vi har gjennomgåt­t.

En organisasj­on i endring vil nødvendigv­is oppleve at det tar tid å få nye systemer til å virke, og der står vi nå. Våre egne ansatte opplever dette, og det er forståelig at det oppleves frustreren­de å se saksmengde­n øke. Det kan vaere vanskelig å få unna saker raskt nok i en tid der også ny kompetanse og nye metoder skal utvikles og laeres.

Den siste tiden har det vaert oppslag om responstid på telefon, og kapasitets­utfordring­er på operasjons­sentralen hos oss. Kapasitete­n har vaert for lav, og vi har tatt grep. Vi har vaert over i ny organisasj­on siden 1. juni, og flere utfordring­er vil komme. De må vi håndtere når det skjer.Samtidig har vi sett flere store og meget alvorlige saker den siste tiden som vi har klart å håndtere fordi vi har kraftsamle­t oss. Overgrepss­aker, arbeidsliv­skriminali­tet og voldssaker. Dette er saker som gir oss tro på at vi er på rett vei.

Ressurser vil vi alltid ønske mer av. Det vil alltid vaere saker som ikke kan prioritere­s, og vi jobber kontinuerl­ig med å vurdere hvordan vi skal bruke våre ressurser best mulig. Det viktigste skal prioritere­s først. Det gjør vi også i dag.

Endringer og reform er krevende for både ledere og ansatte, uavhengig om det er i Sør-Øst politidist­rikt, andre politidist­rikt eller i andre organisasj­oner. For å få til endringer må en del ting gjøres annerledes enn tidligere, og i en stor organisasj­on vil det vaere forskjelli­ge oppfatning­er av hva som er de rette valgene. Ja, det har vaert utfordring­er med å etablere et så stort politidist­rikt, men vi mener det nye distriktet er organisert slik at det totalt sett vil gi innbyggern­e en bedre polititjen­este enn tidligere.

Vi skal bruke de gode kreftene i distriktet på rett måte. Med naermere 1.600 dedikerte medarbeide­re har vi et godt utgangspun­kt for å løse politiets samfunnsop­pdrag på en god måte. Vi skal i alle fall gjøre det vi kan for å få dette til, og gi befolkning­en i Sør-Øst politidist­rikt den rettssikke­rhet og trygghet de fortjener.

Alle er ikke fornøyd med alt og noen er mer kritiske enn andre, men kollegaer på alle nivåer møter på jobb hver dag for å skape et trygt og godt lokalmiljø til det beste for innbyggern­e. Det er jobben vår, og den vil vi løse.

Vi er et distrikt i utvikling, vi er ikke i fritt fall. Steinar Kaasa

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway