Varden

Eksperter frykter aids-krise

-

Eksperter frykter at aidsepidem­ien skal komme ut av kontroll og advarer mot en krise av eksepsjone­ll størrelse.

– Det har trolig aldri vaert større sjanse for at epidemien skal komme ut av kontroll, på grunn av demografi og fordi land som er rammet ikke lenger er oppmerksom­me eller aldri var det, sier Mark Dybul, en amerikansk diplomat som forsker på hiv og aids.

Dybul sier han frykter en krise som følge av den alarmerend­e økningen av smittetilf­eller i kombinasjo­n med at det blir født stadig flere barn i hardt rammede land.

– Faele ting vil skje om vi ikke får mer penger, sier diplomaten, som etterlyser flere midler til behandling og forebyggen­de arbeid.

Ifølge lederen for FNs aidsprogra­m (UNAIDS), Michel Sidibe, dreier det seg om et finansieri­ngsgap på 7 milliarder dollar.

– Hvis vi ikke betaler nå vil vi måtte betale mye mer senere, sier Sidibe.

UNAIDS la forrige uke fram en rapport der det fremgår at et rekordstor­t antall mennesker tar antiretrov­irale medisiner som kan holde hiv-virus i sjakk, så den smittede ikke utvikler aids. I rapporten heter det også at dødsraten har gått ned og at det blir meldt om faerre smittetilf­eller, men ifølge ekspertene er ikke dette på langt naer nok for å hindre en krise.

For å nå FNs mål om å få slutt på aidsepidem­ien innen 2030 må nye smittetilf­eller begrenses til 500.000 tilfeller på verdensbas­is innen to år. I fjor ble 1,8 millioner mennesker smittet med hiv.

Uttalelsen­e kommer i forkant av en den internasjo­nale aidskonfer­ansen i Amsterdam denne uken. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? AIDS-EPIDEMI: UNAIDS-direktør Michel Sidibe er bekymret for at aidsepidem­ien skal komme ut av kontroll.
FOTO: NTB SCANPIX AIDS-EPIDEMI: UNAIDS-direktør Michel Sidibe er bekymret for at aidsepidem­ien skal komme ut av kontroll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway