Varden

Rå lyd i kinosalen

Kragerø Biograf har fått nytt lydanlegg til 800.000 kroner og kinopublik­umet hører absolutt forskjell på om det er lakksko eller joggesko på parketten. For ikke å snakke om skuespille­rreplikken­e og musikken!

- Aslak.thorsen@varden.no

▶ KRAGERØ

For det er nyanser og detaljer det dreier seg om, og det betyr 128 høyttalere mikset i et helt nytt elektronis­k system. Dolby ble på 1970-tallet kjent for å kunne fjerne sus fra lydkassett­er. Nå er Atmos Dolby verdensled­ende på kinolyd og i Kragerø vil de bevise det ved å kjøre «Mama mia - Here we go again» de neste ukene.

Alt er nytt

– Jeg tror vi har fått fylkets råeste kinolyd. Ihvertfall er vi først i Telemark med denne lydet. Alt det gamle er byttet ut, sier kultur- og kinosjef Harald Bothner i Kragerø kommune. Han overlater demonstras­jonen og de tekniske forklaring­er til kinomaskin­isten Stein Erik Lundgren. Det er ikke lenger snakk om å vaere maskinist, men mer en dataingeni­ør. Den eneste mekaniske bestanddel­en er vifta som kjøler ned elektronik­ken.

– Det nye er et helt eget system med miksing av 128 kanaler gjennom egne forsterker­e. Vi burde kanskje sørget for bedre lyd da kinoen vår ble digital for syv år siden, men da var ikke det beste kommet ennå, sier Lundgren. Nå er han fornøyd.

– Dette gamle betongbygg­et og den gamle kinosalen er som skapt for dette nye systemet! Uansett hvor du sitter, er du liksom «midt i» lyden.

Vi har fått 46 høyttalere i taket og på veggene. 34 retningsbe­stemte høyttalere er bak og over lerretet. Noen er digre bass-kasser som skal ta vare på den delen av registeret, forteller han og har allerede begynt å glede seg til kommende musikkfilm­er som er mikset i det nye lydsysteme­t.

– Elvis fra 1968 kommer - og Queens fra 70-tallet!

– Selv om det er 128 ulike kanaler for å fordele lyden ut mot publikum, er det ikke noe som kan gå i stykker i dette systemet. Eletronikk­en er robust. Så lenge ikke strømmen går, vil filmen snurre, sier Stein Erik Lundgren. Oppstaring­en av en film tar noen minuttter, men så går resten av seg selv. Ingen svaere filmruller å hente eller sende med buss til neste by.

– Filmen ligger som datafiler på internett og vi åpner den med en elektronis­k nøkkel, sier Lundgren.

Så starter han demonstras­jonsvisnin­g med den superhotte musikalen «Mama mia - Here we go again» og lener seg godt tilbake i et kinosete. Aslak Thorsen ▶

 ?? ALLE FOTO: ASLAK THORSEN ?? EN SAL FULL AV HØYTTALERE: – Kinopublik­umet trenger ikke lure på hvorfor vi trenger så mange høyttalere. Det er fordi superlyden skal nå fram til hver enkelt, sier kinomaskin­ist Stein Erik Lundgren. Men det eneste mekaniske i systemet, er en...
ALLE FOTO: ASLAK THORSEN EN SAL FULL AV HØYTTALERE: – Kinopublik­umet trenger ikke lure på hvorfor vi trenger så mange høyttalere. Det er fordi superlyden skal nå fram til hver enkelt, sier kinomaskin­ist Stein Erik Lundgren. Men det eneste mekaniske i systemet, er en...
 ??  ?? «HJERNEN»: Søylen med de tilsammen 128 ektroniske serverne, og mennesket bakom - kinomaskin­ist Stein Erik Lundgren.
«HJERNEN»: Søylen med de tilsammen 128 ektroniske serverne, og mennesket bakom - kinomaskin­ist Stein Erik Lundgren.
 ??  ?? SUKSESS-MUSIKAL FØRST: «Mama mia - Here we go again» blir åpningsfil­men med den nye super-lyden i Kragerø Biograf.
SUKSESS-MUSIKAL FØRST: «Mama mia - Here we go again» blir åpningsfil­men med den nye super-lyden i Kragerø Biograf.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway