Varden

Ekstremvar­men kan gi veldig mye veps

Sterk varme og mye oppholdsva­er i sommer sammenfall­er med vepseår. Dermed kan bestanden få en eksplosiv vekst.

-

– Det kan bli veldig mye veps utover i august, i hvert fall i Sør- og Midt-Norge. Når det er så varmt, gir det veldig gode forhold for bolene, sier seniorfors­ker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforsk­ning (NINA) til NTB.

Vepsen er en insektsfam­ilie med saerlig store bestander i partallsår.

De lever i stor grad av mindre insekter. Små regnmengde­r har ført til at flere av disse byttedyren­e sliter – saerlig i kystområde­r sørvest i landet.

– Vi er usikre på hvordan det kommer til å slå ut, sier Ødegaard, som likevel mener at forholdene ligger til rette for et veldig godt år for de solelskend­e insektene.

Aktive i varmen

Varmen gjør at larvene utvikler seg raskere, samtidig som arbeiderne virkelig settes i sving.

– I regnvaer holder de seg mye mer inne i bolene sine. I varmen er de aktive, sier forskeren.

I naturen har vepsen en viktig rolle. Insektsfam­ilien bidrar til å holde bestander av fluer og mygg nede, samtidig som de gule og svarte insektene også fungerer som pollinator­er.

Samtidig er stikkene smertefull­e og i ytterste konsekvens livsfarlig­e for allergiker­e.

– Folk er veldig bekymret for vepsestikk. Mitt råd er at man bør forholde seg rolige overfor vepsen, og at man bør unngå å drikke øl og brus fra bokser ute. Vepsene kan krype nedi aluminiums­boksene, og stikk i halsen er farlig, sier Ødegaard.

– Vaer tidlig ute

Også skadesjef og biolog Stein Norstein i Anticimex har inntrykk av at det kan bli mye veps i år. Han råder folk til å vaere tidlig ute dersom de ønsker å fjerne vepsebol.

– Alle bol starter fra bunnen av, og det gjelder å vaere tidlig ute. I august er bolene ofte store, og hvis du roter med dem, får du fort flere hundre veps etter deg, sier Norstein.

Bolene bygges ofte i vegger på hus, uthus og andre steder naer mennesker.

– Det er mange måter å fjerne et bol på. Man kan ta en stein og knuse det, eller putte en pose rundt det og rive det løs. Det er også mulig å sette en støvsuger ved inngangen, men da bør man vite hva man skal gjøre med posen i etterkant, sier Norstein.

 ?? FOTO: PAUL KLEIVEN, NTB SCANPIX ?? VEPSEÅR: I august kan det bli mye veps.
FOTO: PAUL KLEIVEN, NTB SCANPIX VEPSEÅR: I august kan det bli mye veps.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway