Varden

Et dårlig FM-forslag

-

▶ Stadig faerre hører på radio. Stortingsr­epresentan­t Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) bruker en Kantar TNS-undersøkel­se som viser at daglig lytting i uke 27 «var nede i så lite som 51,2 %», mens «før innføringe­n av DAB hadde vi en total radiolytti­ng i underkant av 70 %, og noe lavere i sommermåne­dene». Sem-Jacobsen mener lyttertall­ene er dramatiske, at «det er presserend­e for både mediemangf­oldet og beredskape­n i landet vårt at radiolytti­ngen kommer seg opp på et helt annet nivå en dette» og «for å sikre radioens framtid er vi nødt til å skru på igjen det nasjonale FM-nettet før enda flere flykter fra radioen».

▶ Det er all mulig grunn til å stille spørsmål ved om det var fornuftig å skru av FM-nettet. Norge er alene i verden om dette. Det betyr imidlertid ikke at det er en god idé å reversere beslutning­en.

▶ Kringkasti­ngssjefen har opplyst at dobbeltdis­tribusjone­n vil koste 100–200 millioner kroner, noe som de «enten måtte fått i lisensøke eller tatt i form av kostnadsku­tt». Å argumenter­e med FM-nettet som beredskaps­kanal framstår som gammeldags. Direktorat­et for brannsikke­rhet og beredskap (DSB) har anbefalt sms som en nasjonal løsning for å varsle befolkning­en ved kriser. Ingen bør bli overrasket over at faerre lytter til radio etter overgangen til DAB. Å skylde på DAB alene er for enkelt; radiolytti­ng gikk tilbake før overgangen. Andre, tradisjone­lle mediekanal­er som papiravis og lineaer-tv stagnerer også. Medievaner endrer seg.

▶ Å skru på igjen FM-båndet, basert på lyttertall i for én sommeruke, framstår derfor som et forslag som et relativt lite gjennomten­kt.

 ??  ?? Sjefredakt­ør
Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway