Varden

Slår alarm om festivalal­koholen i varmen

- Martin.oyvang@varden.no

– Å legge seg stup full i et glovarmt telt kan vaere fatalt, sier lederen ved helsesente­ret og legevakta i Seljord, Aud Jonskås.

Festival og øl er en kjent kombinasjo­n, men et stort inntak av alkohol kombinert med den glohete sommeren vi er inne i, blir fort en risikospor­t. Jonskås er litt bekymret før helgens Countryfes­tival. – Heldigvis har vi foreløpig ikke måttet behandle noen, men vi er bekymret for at feststemte folk skal ende opp med å bli dehydrerte, overopphet­ede og det som verre er, sier hun.

Denne uka er hun til stede på Countryfes­tivalen. Der går hun rundt for å snakke med folk om farene et stort inntak av alkohol har, spesielt i varmen.

– Vi spør folk om de har fått i seg nok å drikke, og svaret er ofte at de har drukket masse øl. Det er ekstra viktig at man drikker minst like mye vann eller Farris som alkohol i varmen. Alkoholen trekker vaeske ut av kroppen, og det er stor fare for å bli uttørket, sier Jonskås.

– Alkoholen virker annerledes om man er dehydrert og man blir fortere full. Altså får man høyere promille raskere. Dette kan føre til at man blir desoriente­rt og svimmel. Man vil overhodet ikke føle seg bra, og jeg håper og tror at folk flest ønsker at det å reise på festival skal vaere en morsom opplevelse man vil huske, sier Jonskås.

– Hvor farlig er det å legge seg til å sove i et festivalte­lt hvis man er svaert beruset i det varme vaeret vi har nå?

– I verste fall kan det vaere fatalt, men derfor er det ekstremt viktig at folk passer på hverandre og at folk som er for fulle ikke blir vaerende alene, sier Jonskås.

▶ Martin Øyvang

 ??  ?? VAER OBS: Drikk like mye vann som øl i sommervarm­en, råder eksperten.
VAER OBS: Drikk like mye vann som øl i sommervarm­en, råder eksperten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway