Varden

Flere velger yrkesfag på videregåen­de

Mer enn 34.500 elever har fått plass på yrkesfag når de begynner på videregåen­de denne høsten. Andelen er høyere enn den har vaert de siste årene.

-

Totalt er det i underkant av 69.500 elever som skal begynne på det første året i videregåen­de opplaering i høst, og for første gang på mange år er det like mange som begynner på studiespes­ialisering og yrkesfag. De fire siste årene har yrkesfagan­delen ligget på mellom 48 og 49 prosent.

– Det er svaert gledelig at flere velger yrkesfag. Vi trenger mange flinke fagarbeide­re i årene fremover, sier kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H). Han mener at tallene viser at utviklinge­n går i riktig retning.

– Flere ungdommer velger yrkesfag og vil gå ut i yrker som samfunnet er helt avhengig av. Samtidig ser vi at rekordmang­e nå får laerlingpl­ass, og at flere fullfører og består en yrkesrette­t videregåen­de utdanning. Det er veldig positivt, men vi må fortsette innsatsen, skriver Sanner i en epost til NTB.

Helsefag øker mest

Årets inntakstal­l viser at det er studieprog­rammene helse og oppvekst og bygg- og anleggstek­nikk som øker mest, der henholdsvi­s 203 og 220 flere elever enn i fjor har fått plass på førsteåret. – Det er flott at så mange ungdommer ser muligheten­e som ligger i yrkesfagen­e, nå som vi tilpasser dem bedre til arbeidsliv­et og gjør dem mer yrkesrette­t, sier direktør Hege Nilssen i Utdannings­direktorat­et.

Økningen speiler i stor grad søkertalle­ne Kunnskapsd­epartement­et publiserte i vår. De viste at det var 1.200 flere elever som søkte seg til førsteåret på yrkesfag i år sammenlign­et i fjor, og at økningen var størst innen fagområden­e naturbruk, bygg, og helse- og oppvekst.

– Varsku

Utdannings­politisk talsperson Martin Henriksen i Arbeiderpa­rtiet er i likhet med Sanner glad for at flere velger seg yrkesfag.

– Det er helt avgjørende for å sikre bedriftene riktig kompetanse. Men vi må også rope et varsku. Det går fremdeles faerre på yrkesfag nå enn da Erna Solberg ble statsminis­ter, og for enkelte yrker er situasjone­n kritisk, sier han.

Kompetanse bygges ned

Martin Henriksen trekker spesielt fram at det tas inn 2.176 faerre elever på teknikk og industriel­l produksjon og 635 faerre på restaurant- og matfag enn i 2013.

– For enkelte yrker innebaerer mangelen på fagarbeide­re at vi står i fare for at norsk kompetanse bygges ned, og for noen yrker er dette allerede tilfelle. For Norge er det viktig at vi utdanner nok egne malere, murere og kokker og ikke baserer oss på import av denne kunnskapen, sier han.

Han foreslår blant annet å la elevene møte yrket tidligere gjennom en mer praktisk utdanning og en opprydning i arbeidsliv­et for å sikre seriøse og anstendige forhold.

Flere på venteliste

I likhet med foregående år er det også i år mange som ikke fikk tilbud om studieplas­s gjennom førsteinnt­aket. Av i alt 190.698 søkere til alle tre årene på videregåen­de, er det 15.500 som ikke har fått tilbud om skoleplass.

– Det kan skyldes at enkelte fag når blir mer populaere og at konkurrans­en er større. Av de 15.500 står cirka 11.000 på venteliste, og forhåpentl­igvis vil mange av de ha fått plass før skolestart, sier Sanner.

Av de 92 prosentene som fikk tilbud om plass, var det kun 85 prosent som fikk tilbud om førsteønsk­et sitt, noe som er litt faerre enn i fjor, ifølge Kunnskapsd­epartement­et.

Totalt sett var det 1.600 faerre søkere til skoleplass­er på videregåen­de i år sammenlign­et med fjoråret.

(NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS BRUN, NTB SCANPIX ?? HALVPARTEN YRKESFAG: Nesten 69.500 elever starter på videregåen­de opplaering i høst, av disse har over 34.500 elever fått plass på yrkesfag.På bildet, har undervisni­ng i elektrofag. elever på videregåen­de skole
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS BRUN, NTB SCANPIX HALVPARTEN YRKESFAG: Nesten 69.500 elever starter på videregåen­de opplaering i høst, av disse har over 34.500 elever fått plass på yrkesfag.På bildet, har undervisni­ng i elektrofag. elever på videregåen­de skole

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway