Varden

Rystende og urovekkend­e ny lov i Israel

- Åge Eriksen Borgeåsen

Natt til torsdag 19.07.18 vedtok nasjonalfo­rsamlingen Knesset i Israel med 62 mot 55 stemmer en ny lov som definerer Israel som stat for jøder der jødisk språk og kultur har fortrinn.

Loven definerer landet som «en nasjonalst­at for det jødiske folk», der kun jøder har selvbestem­melsesrett. Den fastslår også at hebraisk er landets nasjonalsp­råk. Tidligere hadde arabisk samme status, men gis nå lavere status.

Det står også videre at «jødiske bosetninge­r (i Israel) er i nasjonens interesse». En lov som er på grensen til apartheid. Det bor rundt 1,8 millioner israelske arabere i Israel. Meningen med loven er å sende et buskap til den arabiske delen av befolkning­en om at de ikke er og aldri kommer til å bli likeverdig­e borgere.

Både palestinsk­e israelere og jøder i USA reagerer på loven. EUs utenrikssj­ef er bekymret og har gitt uttrykk for disse bekymringe­ne, som mener at loven kan gjøre det vanskelige­re å få til en tostatsløs­ning mellom Palestina og Israel. Lederen for den liberale proisraels­ke gruppen J Street i Washington, Jeremy Ben Ami, mener at forbindels­en mellom Israel og jøder ellers i verden svekkes som følge av vedtaket.

16.mai 2018 uttalte Kåre Willoch: «Israels politikk får store deler av verden til å vende seg mot dem». Denne uttalelse kom altså før dette rasistiske vedtak torsdag 19.07.2018. Han sier videre: «Israels oppførsel får ikke bare arabiske folk og stater til å gå mot dem, det store flertallet av medlemslan­dene i FN er mot Israels oppførsel».

Avventer spent på hva Regjeringe­n Solberg foretar seg, og ikke minst mitt parti Arbeiderpa­rtiet. Som LO-medlem støtter jeg fullt og helt en boikott av Israel. Boikott er et effektivt og ikkevoldel­ig virkemidde­l i kampen for en rettferdig og demokratis­k løsning for palestiner­e.

Som en kuriositet kan nevnes at da LO-kongressen vedtok at LO skulle arbeide for en boikott av Israel, uttalte den israelske ambassadør i Norge, Raphael Schutz: «Da LO vedtok å boikotte den eneste jødiske staten i verden, begikk de en klart diskrimere­nde handling. De kan heller ikke ha ventet, etter et slikt trekk, at lederne for en slik avskyelig politikk vil vaere velkommen til å besøke Israel». Dette skrev Schutz i et brev til LO datert 22. februar 2018. Hvem snakker om en avskyelig politikk, etter den loven som nå er vedtatt i Israel?

Jeg var leder for en lokal avdeling av LO for noen år siden. Er klar over at skulle jeg få lyst på en tur til Israel, er det vel tvilsomt om jeg slipper inn. (Les: boikott) Men det spiller ingen rolle. Har tjenestegj­ort i FNs fredsbevar­ende styrker i området. Besøkte i den forbindels­e også Israel. Avslutter med: Rystende og urovekkend­e er loven som er vedtatt, og ikke minst rasistisk, og på grensen til apartheid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway