Varden

«Business as usual»?

- Svein Bøe Dr. philos.

Selskapet NOAH eies av Bjørn Rune Gjelsten. Han ønsker å etablere et av Europas største giftdeponi­er for farlig avfall i Dalen gruvene i Brevik.

Kalkstengr­uvene tilknyttet sementfabr­ikken Norcem i Porsgrunn kommune er planlagt å skulle motta flyve aske og svovelsyre, ca. 800 000 tonn pr. år. Mesteparte­n av avfallet kommer fra søppelforb­renningsan­legg og kullkraftv­erk, kommer hovedsakel­ig fra utlandet og inneholder blant annet tungmetall­er og diverse miljøgifte­r.

Planene støttes av Miljødirek­toratet der direktør Ellen Hambro uttaler: «Grunnen (i gruvene) har en geologi og hydrologi som gjør at deponering­en kan skje på en forsvarlig måte.» Hva vet hun om det?

Videre støttes planen av NHO og LO som mener et slikt prosjekt vil kunne skape nye arbeidspla­sser i Brevik. Også miljøorgan­isasjonen Bellona mener det er behov for et slikt giftdeponi. Deres argument er at når lokale interesser kolliderer med nasjonens interesser, så må lokaldemok­ratiet vike.

Det aller siste vi har fått vite er at klima- og miljødepar­tementet 13. juli har åpnet for at NOAH skal få gjennomfør­e en konsekvens­utredning. Det er som å sette bukken til å passe havresekke­n. Finnes det virkelig ikke habilitets­regler i slike saker? Det ser ikke slik ut.

Vi skjønner at vi står overfor sterke krefter. Ikke bare sterke økonomiske markedskre­fter her represente­rt med investoren Bjørn Rune Gjelsten, men også regjeringe­n med sine politikere byråkrater i miljødepar­tementet og miljødirek­toratet. En anslått verdi på giftdeponi­et er på mellom 10 og 20 milliarder kroner.

De viktigste argumenten­e mot et slikt giftdeponi er følgende: Miljøargum­entet. Frakten av miljøgifte­r inn gjennom Frierfjord­en i et tett befolket område, er uansvarlig og forbundet med stor usikkerhet. Vi har erfaringer med skipet Full City som i 2009 forurenset en kystlinje mellom Grimstad og Larviksfjo­rden på 120 km. Vi har ingen garanti for at dette ikke kan skje igjen. På samme vis vil tungtransp­ort gjennom et tett befolket område også utgjøre en sikkerhets­risiko. Det finnes heller ingen garanti for at miljøgifte­n som lagres i gruvene ikke kan sive ut og forurense havet som følge av vannlekkas­jer i gruvegange­ne.

Lokaldemok­ratiet. Det er ikke bare befolkning­en i Brevik eller Grenland som er imot det planlagte giftdeponi­et. Samtlige ordførere i Telemark, og Larvik kommune, har forlangt at giftdeponi­et i Brevik stoppes. Aksjonsgru­pper er dannet og flere eksperter har lagt fram hvilke konsekvens­er et slikt giftdeponi vil medføre. Teller ikke dette som argument for myndighete­ne? Det ser ikke slik ut.

Omdømme. Grenland har tidligere vaert et belastet område på grunn av miljøforur­ensinger av luft og vann. Takket vaere iherdig innsats for å rydde opp og innføre strengere miljøkrav, så har omdømmet blitt gjenreist. Et giftdeponi av de dimensjone­r som NOAH legger opp til, vil på nytt ødelegge Grenlands omdømme. Er det noen som virkelig tror at annen type naeringsvi­rksomhet eller folk vil flytte til et slikt miljøbelas­tet område der et stort giftdeponi planlegges?

Spørsmålet vi i Telemark og Vestfold derfor bør stille, er: Hvordan kan vi stanse et miljøfiend­tlig giftdeponi som investor Bjørn Rune Gjelsten og vår regjering ser ut til å støtte? Jeg tror vi må erkjenne at vi står overfor sterke krefter som er villige til å gå langt for få sine planer igjennom. Men de er ikke uovervinne­lige. Aksjonsgru­ppen Vern om Grenland – nei til deponi har lagt fram mye informasjo­n som har imøtegått NOAH og miljødirek­toratet. Men myndighete­ne og media har vaert tause. Hvorfor?

Vi har kommet til et punkt hvor vi må analysere og reflektere over hvilke krefter vi står overfor. Behovet for en tverrpolit­isk folkeaksjo­n som på kort varsel kan mobilisere folk er prekaer. Aksjonen Vern om Grenland – nei til giftdeponi er et godt utgangspun­kt. En slik aksjon må i så fall vaere en demokratis­k bevegelse bygd på lovlige og ikkevoldel­ige demonstras­jonsformer, slik som i Alta-saken.

Vi bør i hvert fall ikke vaere naive og tro at det kun er våre gode argumenter som vil stoppe giftdeponi­et. Alternativ­et til en slik tverrpolit­isk folkeaksjo­n er at NOAH i samarbeid med staten får det som de vil. Det vil si «Business as usual»!

 ?? FOTO: GEIR ROANG ?? OMDØMME: Artikkelfo­rfatteren er blant annet bekymret for Grenlands omdømme dersom det blir deponi av farlig avfall i gruvene under Norcem i Brevik.
FOTO: GEIR ROANG OMDØMME: Artikkelfo­rfatteren er blant annet bekymret for Grenlands omdømme dersom det blir deponi av farlig avfall i gruvene under Norcem i Brevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway