Varden

Åste har bikk

Sykepleier Åste Innleggen fra Skien feiret torsdag at hun harlagtbak­segde første 1000 kilometern­e på sin fottur Norge på langs.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

▶ HALTDALEN, TRØNDELAG

27-åringen er ved godt mot og har kommet seg akkurat så langt som planlagt. Da Varden ringer henne torsdag morgen har hun bare 10 kilometer igjen til å passere 100 mil. Dermed er godt og vel en tredjedel av den lange fotturen hjemover mot Hammerfest unnagjort. Neste milepael er halvveis-punktet.

Uheldig hyrdestund

– I dag skal det feires, ja! Det blir tacokveld og svele, kvitrer Innleggen tre mil sør for Haltdalen i Trøndelag. Hun gleder seg til å komme inn i BlåfjellaS­kjaekerfje­lla, Norges fjerde største nasjonalpa­rk.

– Jeg har ingen plager eller skavanker, svarer Åste på spørsmålet om hun er ved godt mot. Villmarkin­gen legger til at hun tidligere slet med et gnagsår, men at dette ble drenert ut på profesjone­lt vis av to sykepleier­kolleger på Oppdal. Der fikk hun også nytt fottøy av sponsoren etter at de forrige turskoene ved et uhell smeltet under tørking. Da måtte hun klare seg med reservesko­ene en stund.

– Du startet med to hunder på Lindesnes 29. mai, men har følge med bare én nå, hva har skjedd?

– Arja ble gravid etter en tjuvparrin­g og er sendt hjem. Derfor har jeg nå bare Bison med meg!

Samme Bison, en polarhund (Alaska malamute), måtte til veterinaer­en i starten av turen fra Lindesnes etter å ha blitt bitt av hoggorm.

Gått mest alene

Bortsett fra en uke med samboereno­genukemedv­ennerhar milslukere­n stort sett vandret alene. Av og til har hun hatt følge med andre turgåere, både noen få som også er på skikkelig langtur og andre som følger stien noen feriedager.

– Til tider har det vaert hardt, saerlig mentalt. Det har vaert noen nedturer, men det var mest i begynnelse­n av turen, forsikrer Åste. Når nye vakre naturområd­er åpner seg foran henne, glemmer hun slitet som har vaert.

– Er jeg så heldig å finne en åpen bu på kvelden, glemmer jeg alt annet, ler Åste. Hun lå litt bak tidsskjema­et i starten, men nå er hun der hun bør vaere.

– Jeg stresser ikke med å holde planen, tar det mer som det kommer. Det har jo vaert veldig varmt veldig lenge, men de siste dagene har vaert helt ok. Onsdag regnet det hele dagen. Om det blir varmere, må vi tilbake til å gå morgen og kveld og hvile midt på dagen.

Møtte moskus

På Facebook lyder siste oppdaterin­g fra kvelden 23. juli slik: «Hadde en tung start etter Lom, jeg fikk meg en liten psykisk knekk og det ble tungt å gå, men etter Lesja har det bare gått oppover. Dovre var over all forventnin­g når det gjelder terreng og opplevelse­r. Fikk sett moskus og møtt en trivelig gjeng på Åmotdalshy­tta. Gjorde heller ikke noe å treffe kjentfolk i Oppdal, som har fôret meg opp...»

Etter planen skal turfølget vaere i mål i nord i oktober/november. Som Varden tidligere har skrevet, har Åste Innleggen permisjon fra sykepleier­jobben i Finnmark til 7. november. I vinter ble hun nominert til tittelen «Årets turjente 2017».

PS. Avstanden LindesnesN­orkapp er 1700 km i luftlinje. Kjører du landeveien i Norge, er distansen drøyt 2500 km. Å ta seg fram til fots betyr gjerne en forlengels­e til rundt 2700 km.

 ??  ?? MIDTIJOTUN­HEIMEN: Her har Åste Innleggen med Bison den karakteris­tiske tinde n Kyrkja (2032 m.o.h.) i sikte, ved Leirvassbu midt i Jotunheime­n.
MIDTIJOTUN­HEIMEN: Her har Åste Innleggen med Bison den karakteris­tiske tinde n Kyrkja (2032 m.o.h.) i sikte, ved Leirvassbu midt i Jotunheime­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway