Varden

Norsk true crime-høst

-

Til høsten blir det mer true crime på TV-skjermene, og denne gangen er norske saker med på å farge TVhøsten mørk.

TV-serier som handler om virkelige kriminalsa­ker har lenge vaert en sterk TV-trend. Amanda Knox, Christer Pettersson og Michael Peterson har alle fått sine egne serier der skyldspørs­målet utforskes. «The Keepers», «Saken Kevin» og ikke minst «Making a Murderer» er andre serier som har satt true crime på TV-kartet.

Gåten Orderud

Nå kommer også norske serieskape­re på banen. I oktober tas vi med tilbake til Orderud gård. «Gåten Orderud» skal gå på NRK og byr på seks episoder der «personer som på ulike måter var involvert i saken eller etterforsk­ningen presentere­s for nytt materiale», heter det i pressemeld­ingen.

– «True crime» er en sjanger som ikke bare fascinerer og interesser­er et bredt publikum; Det kan også vaere journalist­ikk som virkelig utgjør en forskjell. Med Orderud-saken har Norge en uløst drapsgåte med mange fasetter. Her er det mye å dykke ned i, uttalte prosjektre­daktør Marie Sjo i NRK tidligerei­åromserien.

TV 2 er på sin side klar med «Hvem drepte Birgitte?» i høst. Serien får førpremier­e på Den norske filmfestiv­alen i Haugesund 22. august før den vises på TV 2 til høsten.

Tina-saken

Også Tina-saken får sin egen serie: «Hvem drepte Tina» er planlagt å bli en serie på åtte episoder og skal gå i dybden på det uoppklarte drapet som fant sted i Stavanger i 2000, melder Rushprint.

- Vanskelig øvelse

Det er imidlertid ikke første gang en norsk kriminalsa­k blir gjenstand for TV-serie. TV-serien «Åsted Norge» har vi fått en true crime-serie som kan skilte med mer enn høye seertall (sesongavsl­utningen på årets «Åsted Norge» ble sett av hele 531.000 seere). Serien har også medvirket til flere oppklaring­er.

Ifølge en pressemeld­ing fra TV 2 har hele 49 personer blitt pågrepet etter å ha vaert etterlyst i serien siden premieren i 2016.

Så lenge TV-dramatiser­ing kan vaere med på å oppklare kriminalsa­ker, er vel alt såre vel? Men er det også noe etisk betenkelig over det å lage TV-underholdn­ing av virkelige tragedier og drapssaker? Spørsmålet går til krimforfat­ter Chris Tvedt, som slipper boken «Bevisets stilling» til høsten. Han sier:

– Å gjøre virkelige tragedier om til underholdn­ing er en vanskelig øvelse uten å tråkke over etiske og moralske grenser, men slik har det blitt – grensen mellom fiksjon og virkelighe­t blir stadig mer utydelig.

- Når det er sagt så henter jeg stadig inspirasjo­n fra faktiske hendelser, det har krimforfat­tere alltid gjort. Hvor skulle vi ellers få stoffet vårt fra?

- En empatisk side

Også krimkongen og den tidligere politiette­rforskeren Jørn Lier Horst har gjort seg noen tanker om true crime-trenden.

– Populaerku­lturen har alltid latt seg inspirere av virkelighe­ten. En av de første kriminalro­manene til Edgar Allan Poe var for eksempel basert på det bestialske drapet på Mary Cecilia Rogers i New York i 1841. Seriemorde­ren Jack the Ripper inspirerte blant annet Arthur Conan Doyle, slår han fast til NTB.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX ?? ORDERUD: I høst skal vi tilbake til Orderud Gård på Sørumsand. Kårboligen ses i bakgrunnen.
FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX ORDERUD: I høst skal vi tilbake til Orderud Gård på Sørumsand. Kårboligen ses i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway