Varden

Varmeste julidag noensinne

- ▶ TELEMARK ▶ martin.oyvang@varden.no

Nesten alle de offisielle målestasjo­nene som Meteorolog­isk institutt har i fylket bikket 30 grader fredag. Varmerekor­den for en julidag i Telemark røyk også.

Det ble kanskje ingen ny varmerekor­d for Telemark fredag, men en rekord ble faktisk satt.

33,3 plussgrade­r på Notodden flyplass er nemlig den høyeste målingen som har blitt gjort på en julidag siden målingene startet.

Juli-rekord

Varmerekor­den i fylket er på 34,6 grader. Den ble satt på Vefald i Drangedal 20. juni 1970.

– Ja, det stemmer at dagens måling på Notodden flyplass er den offisielt høyeste temperatur­en som er målt på en julidag i Telemark. Den forrige rekorden ble satt på samme sted i 2014, og lød på 32,9 grader, sier statsmeteo­rolog Gunnar Livik ved Meteorolog­isk institutt.

Da Varden snakket med John Erik Haugen, som jobbet i tårnet på Notodden flyplass, fredag ettermidda­g hadde han selv sjekket temperatur­en, og han kunne bekrefte at gradestokk­en hadde vist 33,3 grader.

Han var svaert takknemlig for at flytårnet er utstyrt med airconditi­on, men sendte en tanke til alle som jobbet ute i solsteika fredag.

– Det må ha vaert utrolig varmt, så det står det stor respekt av, sier Haugen.

Mange over 30

Livik poengterer at fredagen har vaert usedvanlig varm i hele fylket. Etter å ha tatt en titt på oversikten, kan han konstatere følgende:

– Nesten alle våre målestasjo­ner i Telemark har hatt målinger på over 30 grader i dag. Så det har vaert en utrolig het dag mange steder, sier meteorolog­en.

På plassene bak Notodden flyplass finner vi Gjerpen i Skien med 32,0 grader, Busnes på Notodden med 31,8 og Gvarv – Nes med 31,4 grader.

Porsgrunn på sin side hadde en høyeste notering på 30,9 grader, mens Tveitsund i Nissedal hadde 30,7.

Flere rekorder i Norge

Hordaland, Rogaland, Vestfold og Østfold satte ny varmerekor­d fredag, alle med temperatur­er over 34 grader. I Akershus ble det satt ny rekord for juli måned.

Den varmeste temperatur­en som ble målt fredag er 34,6 grader på Blindern, mens norgesreko­rden på 35,6 grader og ble satt i Nesbyen i Buskerud i 1970.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? VARMEST: Notodden flyplass ble temperatur­vinneren i Telemark fredag. 33,3 grader er ny julirekord for fylket.
FOTO: KNUT HEGGENES VARMEST: Notodden flyplass ble temperatur­vinneren i Telemark fredag. 33,3 grader er ny julirekord for fylket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway