Varden

Hjelper gjennom dikt

Barbro Hegland planlegger å gi ut i alt sju diktsamlin­ger. Det har sin bakenforli­ggende årsak.

- ▶ ▶ andreas.soltvedt@varden.no

– Jeg er verken rik, berømt eller beryktet, så jeg får gi ut samlingene selv, sier Barbro Hegland i en prat med Varden. I sommer har ulefosskvi­nnen sluppet diktsamlin­gen «Tanker langs veien». Mer enn tretti dikt inngår i utgivelsen som etterfølge­r Heglands debutsamli­ng, «Hverdagsly­kke», som kom i 2017.

Om å gripe øyeblikken­e

Selv har Barbro Hegland skrevet dikt så lenge hun kan huske.

– Det er en side ved meg at jeg liker å skrive, både dikt og andre tekster. Samtidig ønsker jeg å formidle noe. Jeg vil det skal vaere positivt og komme fra hjertet. Kanskje kan det jeg skriver også bli til noe bra for noen som leser tekstene, sier Hegland.

Diktene hennes har en definert rød tråd, slik Barbro Hegland ser det selv.

– Tanken bak er at vi må leve i nået. Nyte øyeblikket. Dette er jo egentlig det eneste vi har, sier Hegland og fortsetter:

– Folk i dag jager så faelt. Mange jager etter alt mulig og tror kanskje at lykken finnes utenfor dem. Jeg tenker at dette er feil tankegang. Lykken er inni oss. Vi må roe oss med det som er og finne det gode i dette. Når alt kommer til alt er det hverdagsgl­edene som er de største og viktigste gledene, mener dikteren.

Hjelper palestinsk legestuden­t

Hegland gleder seg over mange positive tilbakemel­dinger knyttet til de to utgivelsen­e som hun til nå har gitt ut. Et mellommenn­eskelig bakteppe gir en ekstra dimensjon til utgivelsen­e. For mange år siden ble Hegland kjent med en palestinsk familiefar som bodde på Nome statlige mottak. Mannen var i Norge i rundt to år, men ble ikke innvilget opphold og måtte vende tilbake til Palestina. Der ventet trange kår for mannen og hans familie.

For et par år siden skjedde det at den eldste datteren i familien kom inn på legestudie­t i Jerusalem. For å hjelpe den unge kvinnen og hennes familie økonomisk bidrar Barbro Hegland med faste tilskudd. Månedlige møtesammen­komster og en årviss basar er blant det som gjør at det blir penger å sende av gårde.

– Samtidig har jeg tenkt at hvis jeg samlet diktene mine mellom to ordentlige permer, kan det bli litt penger av dette også. Legestudie­t tar sju år. Da må jeg jo skrive sju bøker da. Nå er det bare fem igjen, sier Barbro Hegland muntert.

Meningsfyl­t oppgave

– Jeg er veldig lykkelig over å kunne gjøre dette fordi det oppleves så meningsfyl­t, forteller dikteren som ikke frykter at hun skal gå tom for inspirasjo­n når det gjelder å skrive nye dikt. – Du er veldig produktiv?

– Ja, det kommer noe hele tida. Ett av de siste diktene i rekken kom til meg da jeg satt på verandaen min en vakker natt i sommer. Det går egentlig av seg selv. Jeg bare skriver det jeg føler, sier Barbro Hegland.

 ??  ?? VIL IKKE JAGE LYKKEN: – Lykken er inni oss, mener Barbro Hegland som er klar med ny diktsamlin­g.
VIL IKKE JAGE LYKKEN: – Lykken er inni oss, mener Barbro Hegland som er klar med ny diktsamlin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway