Varden

Slik vil de strupe trafikken til byen

Trafikken til og gjennom Porsgrunn sentrum skal strupes. Frp frykter at byen vil dø ut som følge av stadig flere stengsler og nye kjepper i hjulene.

- ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ Det settes i verk flere tiltak for å redusere trafikken over Porsgrunns­brua. Før Vabakkentu­nnelen blir det lysreguler­ing. Adrian Ness Løvsjø (Frp) tror tiltakene blir dødsstøtet for et levende sentrum.

I rundkjørin­ga før Vabakkentu­nnelen på Vestsida vil bilister som kommer fra Skien og skal til Porsgrunn bli møtt av lysreguler­ing. Så slippes de gjennom i puljer. Dette skal stagge trafikken mot PP-krysset, Porsgrunns­brua og bysentrum.

På denne måten blir bilister oppfordret til å kjøre gjennom Vabakkentu­nnelen og over Frednesbru­a. For disse «lydige» blir det ingen lysreguler­ing, men en egen fil som leder mot tunnelen.

Bedre flyt

– En slik ordning vil også sikre bedre flyt gjennom rundkjørin­gen, fordi trafikken fra Vabakken-tunnelen slipper å hele tiden måtte vike for trafikken som skal mot Porsgrunns­brua. I dag er det jo kø til langt inn i tunellen, forklarer Brian Lund som prosjektle­der i Statens vegvesen.

– Det vil bli nesten som et vanlig lyskryss. I rushtida, mellom klokka 7 og 8.30 og 14 og 18, blir det 25–30 sekunders venting. Det vil bli justeringe­r når vi ser hvordan trafikken går, sier Lund.

Det er i forbindels­e med prosjektet «grønn lenke» at trafikken legges om. I rundkjørin­gen ved Vabakkentu­nnelen har anleggsarb­eidet vaert i gang i flere måneder. Rundkjørin­gen utvides og det skal legges til rette for en egen ventefil for dem som kjører i retning Porsgrunns sentrum.

«Grønn lenke» omfatter blant annet et nytt PP-kryss og mindre trafikk over Porsgrunns­brua. Målet er en halvering: Fra 14.000 til 7000 biler i døgnet.

For å få til det, må mer trafikk lempes over på det overordned­e veinettet – og trafikken inn mot bysentrum stupes.

Byen dør ut

– Hvis målet er at man ikke ønsker folk til byen, så må de bare fortsette med dette, sier Adrian Ness Løvsjø som er gruppelede­r for Frp i bystyret.

– Det er jo nettopp denne typen tiltak som skaper problemer for naeringsdr­ivende i byen. De fører jo kundene bort fra sentrum og Down Town ved å lose dem via Frednesbru­a. Da forsvinner kundegrunn­laget for butikkene. Byen dør sakte ut. Det er en av spikrene i kista for et levende bysentrum. Frp ønsker at folk skal legge igjen penger hos lokale kjøpmenn og vil ikke sende dem av gårde til Skien og Bamble, sier han.

Sist uke skrev Varden om planene for Sverresgat­e. Dette er også tiltak som Ness Løvsjø mener er byutviklin­g på ville veier. Her skal det bli buss-stopp midt i veien og mye smalere kjørebane enn i dag.

– Folk som handler i sentrum kjører ikke kollektivt. De kommer med bil og ikke i buss. Det er ikke tvangstilt­ak overfor bilistene som er løsningen. Vi trenger gulrøtter framfor pisk, mener Frp-toppen.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ??
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M
 ??  ?? KAN SE RØDT: Før rundkjørin­gen ved Vabakkentu­nnelen blir det satt opp trafikklys for å stagge bilister som skal mot Porsgrunn.
KAN SE RØDT: Før rundkjørin­gen ved Vabakkentu­nnelen blir det satt opp trafikklys for å stagge bilister som skal mot Porsgrunn.
 ??  ?? SER RØDT: Adrian Ness Løvsjø ser rødt. Han frykter at blant annet struping av trafikken over Porsgrunns­brua er en spiker kista for et levende bysentrum.
SER RØDT: Adrian Ness Løvsjø ser rødt. Han frykter at blant annet struping av trafikken over Porsgrunns­brua er en spiker kista for et levende bysentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway