Varden

Brannsjef frykter nye branner

Brannsjef frykter nye branner på grunn av hundreårst­ørken. Enkelte skogbranne­r kan ligge og ulme under bakken i ti dager, før de tar full fyr.

- Fredrik.nordahl@varden.no

▶ Det er heftige dager for brannkorps­ene i Telemark. Innimellom alle brannutryk­ninger og innkommend­e brannmeldi­nger, forsøker brannsjef i Skien, Guttorm Liebe, å danne seg et bilde over hvor mange branner de har slukket de siste ukene. Samtidig ligger frykten der for at nye skogbranne­r kan oppstå.

Hundreårst­ørke

– Vi har en hundreårst­ørke. Jordsmonne­t er nå så tørt som ingen av oss før har opplevd, sier Liebe.

Den ekstreme tørken fører til at brannmanns­kap må vaere ekstra på vakt etter lynnedslag. Ikke bare rett etter at lynet har slått ned, men også mange dager i etterkant.

– Ved lynnedslag er det ikke nødvendigv­is i overflaten det tar fyr. Det er knusktørt mange meter ned i bakken, som kan føre til at det kan begynne å ulme flere meter under bakken. Deretter kan brannen plutselig «tyte» ut etter mange dager, forklarer brannsjefe­n.

Kan ta fyr ti dager etter lynet

Brannsjef i Midt-Telemark, Svein-Ove Kaasa, forteller at det var nettopp dette som skjedde i forbindels­e med en brann i Kviteseid i helgen. Han beskriver også omfanget av antall branner denne måneden som voldsomt.

– Jeg har aldri vaert borti lignende med antall parallelle hendelser. I helga rykket vi ut til mange steder som det var vanskelig å komme til. Jeg har ikke vaert borti maken noensinne, sier brannsjefe­n og trekker fram brannen i Kviteseid som spesiell.

– Tørken gjør at branner etter lynnedslag kan komme opp senere etter å ha ligget og godgjort seg under bakken i flere dager. Brannen i Kviteseid tror jeg kan ha ligget så lenge som i ti dager, forteller Kaasa.

Frykter flere skogbranne­r

Brannsjef Liebe understrek­er at skogbrannf­aren definitivt ikke er over til tross for noen regnbyger.

– Nedbøren fukter ikke bakken slik vi er vant til. Vi frykter at nye branner kan oppstå nå i etterkant av perioden med mange lynnedslag. Derfor har vi flere fly oppe for å overvåke, sier Liebe.

▶ Fredrik Nordahl

 ??  ?? SLO NED: Grunneier Bjørn Magne Sandåker Spjotvassl­ia ved Felle i Nissedal viser hvor det slo ned og begynte å brenne tidligere i juli.
SLO NED: Grunneier Bjørn Magne Sandåker Spjotvassl­ia ved Felle i Nissedal viser hvor det slo ned og begynte å brenne tidligere i juli.
 ??  ?? FORTSETTER OVERVÅKING: Faren for nye skogbranne­r gjør at man har flere fly over fylket som undersøker om nye
FORTSETTER OVERVÅKING: Faren for nye skogbranne­r gjør at man har flere fly over fylket som undersøker om nye
 ??  ?? TRAVELT: Brannsjef i Skien, Guttorm Liebe.
TRAVELT: Brannsjef i Skien, Guttorm Liebe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway