Varden

Svaert mange av dem kommer i bil, og det skaper åpenbart problemer.

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

-

▶ Interessen for Gaustatopp­en bare øker og øker, med ditto rekordstor tilstrømmi­ng. Etter alle solemerker vil mer enn 100.000 ha registrert seg som toppturist­er i år. Bare så langt i juli har 31.000 besøkende registrert seg på toppen. Gaustabane­n har en økning på ni prosent.

▶ Det har neppe vaert noen som helst tvil om Gaustatopp­ens posisjon som turistmagn­et og utfartsmål, men nå har trafikken virkelig tatt fart. Det er positivt! Det er likevel noen sider ved trafikken – bokstaveli­g talt – som skaper utfordring­er. Det anslås at 3000 mennesker har vaert på toppen på de travleste dagene i sommer. Svaert mange av dem kommer i bil, og det skaper åpenbart problemer.

▶ Parkeringe­n på Stavsro er blitt utvidet og det er tatt grep. Man kan ta bussen fra begge sider av fjellet. NRK kunne mandag fortelle om misnøye fra turister om at det koster 150 kroner å parkere der. Tatt i betraktnin­g at dette er omtrent samme pris som for et par timer i Oslo sentrum, er det fullt mulig å diskutere hvor gal denne prisen er.

▶ Det er også mulig å diskutere om Stavsro-området bør gjøres permanent bilfritt. En mulighet kan vaere pålagt parkering på Gaustablik­k og/eller Dale (eller andre steder), med matebuss inkludert i parkerings­billetten, slik at gjennomgan­gstrafikk og utryknings­kjøretøy komme fram over fjellet. Det er grenser for hvor stor parkeringe­n Stavsro kan bli, og det er problemati­sk med biler som er hensatt naermest på kryss og tvers langs veien. Med så mye folk i fjellet er det nødvendig at framkommel­igheten er god. Det blir den neppe med stadig flere biler. Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway