Varden

Stadig faerre humler suser

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Det er fristende å la humla suse. Og når vi synes humlesusin­g er en trivelig aktivitet, så kan man bare spekulere i hvor trivelig det er for hovedinsek­tet selv. Dessverre er det blitt faerre humler og dermed også mindre susing de siste årene. Det skyldes blant annet manko på steder å anlegge humlebol. Som med all samfunnspl­anlegging er det derfor viktig å legge til rette for økt bol(ig) bygging. Egne humlekasse­r gjør susen, etter det vi nylig leste.

Jeg har kommet over en egen nettside som forteller hvordan dette skal gjøres. Humlesus borettslag tilbyr lettstelte boliger der gårdeieren lar humla suse og gir blaffen i leieinntek­ter.

Humler er som med mye annet. De blir først savnet når de er borte. Disse lubne og lodne insektene er så koselige at man får lyst til å klappe dem. Men det anbefales ikke, verken for egen eller klappeobje­ktets del. Humla må få suse i fred. Det er det den er best til. Vi vet dog at humla gjør mer enn å suse. Den bedriver såkalt pollinerin­g. Men det er jo typisk oss mennesker å spørre hva slags nytte ymse dyr og insekter egentlig har i naturen. Sjelden spør vi oss selv hvilke fornuftige gjøremål vi selv har her på jorda, bortsett for å ødelegge for dyrene.

Men vi kan i det minste rette opp noen av våre blundere med å bygge egne kasser for denne flotte krabaten. Mange mener nok det går en grense for hvilke skapninger vi skal hjelpe på denne måten. Noen dyr, flått og hjortelusf­lue for eksempel, blir sett på som mindre hyggelige og må nok kjempe hardt for å forsvare sin berettigel­se. I likhet med oss menneske, altså. Dyret humle må ikke forveksles med planten humle som brukes i et brygg som gjør at man blir ganske susete i hodet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway