Varden

Samarbeid og godt utstyr slukker brann

Brannvakta i Kragerø er liten, men effektiv. Moderne utstyr og samarbeid med nabokommun­ene gir høy beredskap og i sommer har vakta i Kragerø fått mye skryt.

- Aslak.thorsen@varden.no

▶KRAGERØ

I løpet av denne brennheite sommeren har brannvakta i Kragerø hamlet opp med en skogbrann på Levangshei­a, en bilulykke i Sannidal og en farlig gress- og rotbrann like ved den gamle trehusbeby­ggelsen på Øya.

– Vi får ofte hjelp av naboer og publikum ellers til å rulle ut slanger og slikt, men vi har selvfølgel­ig også et formaliser­t samarbeid med ledig brannvakt i nabokommun­ene, sier Knut Jarle Sørdalen.

De siste gangene har det vaert brannvakta i Bamble som har stilt opp, men det har også vaert samarbeid med Porsgrunn. Og omvendt – Kragerø stiller opp der det er akutt behov.

Mye øvelse

– Og innimellom trener vi. Det er avgjørende å komme fort i gang med slukkingen, og derfor må vi øve oss i å behandle utstyret kjapt, sier Sørdalen, som også skryter av å ha fått flinke unge sommervika­rer.

Brannvakta i Kragerø er ikke stor, men velorganis­ert. 16 mann delt i fire lag, pluss fire befal. Da er døgnet og ukene dekket, året rundt.

– Det er lenge siden noen politikere har foreslått å redusere ressursene til brannvakta i Kragerø, og da var det ikke min side av politikken, sier ordfører Jone Blikra (A), som selv har skrytt av brannfolke­ne flere ganger i sommer.

Moderne utstyr

– Det er viktig med hensiktsme­ssig og moderne utstyr. Det frigjør mannskaper til å jobbe mer effektivt. Når vi har moderne hjelpemidl­er trenger vi ikke sette av folk til å se til at pumper fungerer og slike ting, sier Lars Falk og Sindre Solbekk. De kan «kose seg» med en stor stigebil med en lift som går 27 meter opp i vaeret og er ypperlig i tett bebyggelse.

I tillegg har de flere utryknings­biler og har nylig fått ny tankbil som gjør det lettere å komme fort i gang med slukkingen. Sekshjulin­gen som nylig er innkjøpt er velegnet både ute i terrenget og i trange bygater.

– Og snart har vi også egen brannbåt, sier brannmanns­kapene fornøyd.

I august skal brannvakta overta «Knubben» fra Skjaergård­stjenesten. Den båten en bygget som et landgangsf­artøy med lem forut og kan gå rett inn til svabergene. I tillegg er det et samarbeid med ferjene, som kan frakte slanger og levere ekstra vann.

– Og vi ber om at gatene er såpass ryddige at brannbil kan passere. Det er ikke sikkert det er brann hver gang. Vi er også med i Luftambula­nsens system for hjerte-redning, sier Falk.

▶Aslak Thorsen

 ?? ALLE FOTO: ASLAK THORSEN ?? NYTT UTSTYR: – Godt og hensiktsme­ssig utstyr gjør at brannmanns­kapene jobber mer effektivt, fastslår Lars Falk og Sindre Solbekk. Fungerende brannsjef Knut Jarle Sørdalen sittende ved den nye kommandobi­len. Nytt utstyr er også en tankbil og en...
ALLE FOTO: ASLAK THORSEN NYTT UTSTYR: – Godt og hensiktsme­ssig utstyr gjør at brannmanns­kapene jobber mer effektivt, fastslår Lars Falk og Sindre Solbekk. Fungerende brannsjef Knut Jarle Sørdalen sittende ved den nye kommandobi­len. Nytt utstyr er også en tankbil og en...
 ??  ?? STOR SKJAERGÅRD: – Kragerø er en trang trehusby og har også en stor bebodd skjaergård, sier ordfører Jone Blikra og Knut Jarle Sørdalen.
STOR SKJAERGÅRD: – Kragerø er en trang trehusby og har også en stor bebodd skjaergård, sier ordfører Jone Blikra og Knut Jarle Sørdalen.
 ??  ?? VIL VAERE EFFEKTIV: – I Kragerø er det viktig at brannbered­skapen er på topp, fastslår ordfører Jone Blikra. Ingen nedskjaeri­nger her.
VIL VAERE EFFEKTIV: – I Kragerø er det viktig at brannbered­skapen er på topp, fastslår ordfører Jone Blikra. Ingen nedskjaeri­nger her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway