Varden

Rekordstor interesse for Gaustatopp­en

Turiststrø­mmen til Gaustatopp­en har vaert rekordstor så langt i sommer. Interessen for den ikoniske toppen bare øker og øker. Alt tyder på at over den magiske 100.000-grensen ryker i 2018.

- ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

▶ Så stor er pågangen at Hjartdal har fast ansatte parkerings­vakter som sørger for at flest mulig får toppdrømme­n oppfylt.

Ikke en plass ledig

– I juli har vi hatt smekk fullt på parkerings­plassen hver eneste dag. Vi prøver å få plass til så mange som mulig, men er det fullt så er det fullt. Det parkeres nesten like mange bilder langs veien som vi har inne her. Det er vel snakk om 350–400 biler hver dag, forteller parkerings­vakt Finn Øystein Busnes.

Da Varden kommer forbi, er Busnes og kollega Thomas Gøystdal i ferd med å avvise enda flere biler – og klokken er knapt passert tolv.

– Nå har vi ikke en plass ledig før noen kommer ned igjen. Jeg vil anslå at 3.000 mennesker har gått til toppen på de travleste dagene, sier Busnes.

Utsikten er premien

– Vi skal til topps. Det har vaert et mål for ferien. Vi ligger på Bøen camping i Tuddal. Dette blir en flott dag å gå til toppen. Både store og små er klare, sier Camilla Skog Moberg. Hun er sammen med storfamili­en. – Hvorfor Gaustatopp­en? – Det er både høyden og det å få en skikkelig utfordring, sier Christian Skog Moberg.

– Og utsikten er premien. Jeg har vaert oppe en gang før. Det er bare fantastisk.

1.000 vaffelplat­er om dagen

I følget er det et par av ungdommen som skyter inn da det er snakk om premien:

– Er det ikke vafler på toppen’a?

De har tydeligvis hørt om de viden kjente vaflene på turisthytt­a. Nå går det unna rundt 1.000 vaffelplat­er om dagen.

I juni fortalte leder for Gaustbanen Halvor Haukaas om en formidabel økning så langt. Han var sikker på at det ville strømme over 100.000 turister til topps – og det lå an til å nå 75.000 passasjere­r på banen totalt – opp og ned lagt sammen.

Kommer til å nå 100.000

– Bare så langt i juli har vi 31.000 registrert­e besøkende på toppen. På Gaustabane­n er økningen på ni prosent.

– Alt tyder på at vi kommer til å nå 100.000 registrert­e besøkende på toppen for første gang. – Økningen vil ingen ende ta? – I år flyter vi nok litt på det gode vaeret og «ut i naturen»trenden. Klarer vi å holde dagens nivå framover, skal vi vaere veldig godt fornøyd. Vi må hele tiden utvikle topprodukt­et vårt, sier Halvor Haukaas til Varden.

 ??  ?? TIL TOPPS: Oliver Moberg Stensrud (f.v.), Camilla Skog Moberg, Kjersti Moberg Skog, Sabrina Hansen, Christian Skog Moberg og Emrick Skog Moberg hadde et mål for øye i ferien. Storfamili­en fra Vestfold skulle til topps på Gaustatopp­en.
TIL TOPPS: Oliver Moberg Stensrud (f.v.), Camilla Skog Moberg, Kjersti Moberg Skog, Sabrina Hansen, Christian Skog Moberg og Emrick Skog Moberg hadde et mål for øye i ferien. Storfamili­en fra Vestfold skulle til topps på Gaustatopp­en.
 ??  ?? NASJONALFJ­ELLET: Gaustatopp­en i julisol har vaert målet for flere titusener av norske og internasjo­nale turister bare i juli.
NASJONALFJ­ELLET: Gaustatopp­en i julisol har vaert målet for flere titusener av norske og internasjo­nale turister bare i juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway