Varden

Tilbake til start

- Arve Høiberg Arbeiderpa­rtiet

Opposisjon­en og media skaper et feilaktig inntrykk av at all jernbaneby­gging blir utsatt. Dette meldte samferdsel­sminister Solvik Olsen fra Frp på NRK ytring onsdag.

Fake news med andre ord, eller er det Solvik Olsen selv som med dette klassiske motangrep forsøker å omgå fakta og forsøker å fremstille seg selv som et offer i en løgnaktig kampanje fra opposisjon­en og media? Sannheten kommer ikke Solvik Olsen utenom. Årets jernbanebu­dsjett mangler 4,6 milliarder kroner.

Solvik Olsen har benyttet ferien til å erklaere et historisk løft for jernbanen. Jeg må nok beklage og opplyse at vi hadde et historisk løft, men at dette ble avlyst i statsbudsj­ettet for 2018. For i år er det vedtatt 4,6 milliarder for lite til å følge opp nasjonal transportp­lan. Det er årsaken til at Jernbanedi­rektoratet svarer med en forsinket utbygging. Det er årsaken til at nye og moderne stasjoner i Tønsberg, Sandefjord, Larvik og Porsgrunn er forsinket med et år, enda en gang. Og det er grunnen til at Skien denne gang er skjøvet ut i evigheten.

Vi er dermed tilbake til den jernbanehv­erdagen vi hadde før 2005. Før den rødgrønne regjeringe­n. Det året da Stortinget bestemte seg for å ikke bare vedta planer, men også bevilge de midler som var nødvendig for å følge planene. Ingenting er mer frustreren­de for alle oss som er avhengig av et godt og pålitelig jernbaneti­lbud enn fagre løfter store planer. Ingen partier har vel gått så høyt på banen de siste valgkampen­e og lovet så mye som nettopp Frp og Høyre. Solvik Olsen blir dermed lite troverdig når han forsøker å selge løfter om et historisk løft uten penger og samtidig fremstille­r opposisjon­en og media som løgnaktige.

I 2018 gikk vi derfor tilbake til start. Til før 2005 og den rødgrønne regjeringe­n. Nå er det på tide at lokale Stortingsr­epresentan­ter fra Frp, Høyre og Venstre i Telemark og Vestfold forteller oss hva vi kan vente av innsats og hva de nå vil gi oss i løfter for 2019.

Vestfold Høyres løfte fra 2013 om at Vestfoldba­nen kunne stå ferdig allerede i 2026 må vel sies å vaere utgått på dato. Togpendler­e fra Vestfold og Telemark fortjener å få vite sannheten om når jernbanen skal stå ferdig. Først sa Vestfold Høyre 2026, så ble det 2030, så 2032 og nå 2035 til Porsgrunn. Men kan vi stole på 2035, eller vil vi allerede neste år bli servert 2036?

Hvavilnest­e års utsettelse skyldes? At statsråden har funnet ut at det også er kvikkleire på denne siden av Oslofjorde­n?

Jeg er redd Regjeringe­n ikke har til hensikt å finansiere ferdig etter planen en ny og moderne jernbane for Østlandet. Statsbudsj­ettet for 2019 er under arbeid og Jernbanedi­rektoratet vil allerede nå ha fått signaler om kommende bevilgning. Jeg er veldig spent og håper inderlig at jeg denne gang tar feil. Problemet er at jeg så langt har hatt rett i min tvil om Frp, Høyre og Venstre evner og har vilje til å prioritere jernbanen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway