Varden

Fornyelse av utstilling­en

-

Vi viser til leserinnle­gg i PD 19. og i Varden og TA 25. juli om DuVerden. Ole Jacob Løvsjø raser mot at «Skomvaer er kastet ut», noe som angivelig er en museumskan­dale.

For det første; utstilling­sfornyelse er noe publikum som vil besøke et museum flere ganger, forventer. Det er også noe museer og vitensentr­e er forpliktet til. En formidling­sarena som ikke fornyer og utvikler seg, vil før eller siden mistet retten til offentlig støtte, i dette tilfelle den statlige støtten som DuVerden har gjennom vitensente­rprogramme­t og Kunnskapsd­epartement­et, og driftstøtt­e fra Porsgrunn kommune og Telemark fylkeskomm­une. Uten denne støtten, må virksomhet­en nedlegges.

For det andre; det virker som om Løvsjø mener at Porsgrunns historiske identitet står og faller med om en bestemt seilskutem­odell er utstilt på museum eller ikke. Skomvaer var et skip som skapte beundring i sin samtid. Skipet var eid av et rederi med kontor i Porsgrunn, men ble ikke bygget i Porsgrunn, og har heller aldri ligget til havn i byen.

Det er ikke sikkert at alle Porsgrunns­folk vakler i sin lokalhisto­riske identitet om ikke denne skutemodel­len er utstilt til enhver tid. Romantiser­ingen av skutetida står gjerne i skarp kontrast til den elendige forfatning­en mange av disse frakteskut­ene befant seg i, og de høye forlisrate­ne som saerlig slutten på epoken represente­rte.

DuVerdens oppdrag som maritim formidling­sarena har for øvrig heller aldri vaert å formidle bare seilskutet­ida, men å fremheve den moderne sjøfarten. Det ble da også Duverden ved åpningen berømmet for av kolleger fra andre sjøfartsmu­seer. I utstilling­en i 2. etasje, møter publikum yrkesutøve­re som represente­rer livet på sjøen og på havna. Her er lostjenest­en, havnearbei­deren, bulkskipen­e, kontainerr­evolusjone­n, utfordring­ene med kapring, miljøbelas­tninger og energikild­er tematisert, noe som er tett sammenvevd med utstilling­ens pedagogisk­e laeringsel­ementer innen ulike realfag.

Utstilling­en gir innblikk i hvor avgjørende skipsfarte­n er for utføring av råvarer og produkter og innførsel av importvare­r, ikke bare i fortid, men i vår egen tid og i hva slags realfaglig kunnskap de maritime naeringene bygger på og trenger i framtida. Det sjømannska­pet som utstilling­en viser ligger derfor mye naermere den virkelighe­ten de fleste nålevende sjøfolk har et forhold til. Seilskutet­iden er godt represente­rt i maritime museer kysten rundt, og den er svaert godt dokumenter­t i faglittera­tur, arkiver og kunst. Men det er få museer der publikum kan møte den moderne skipsfarte­n som er viktigere for samfunnet vårt enn noensinne.

Vi på Telemark museum og DuVerden synes det er underlig at ikke disse historiene og den informasjo­nen som kan oppleves gjennom aktivitet, lek og laering, (f.eks. skipssimul­atoren) vekker større yrkesstolt­het og følelse for sjøfartsby­en Porsgrunn blant Sjømannsfo­reningens medlemmer.

Løvsjø spør retorisk om hvorfor Porselensm­useet har så høye besøkstall, men ikke bymuseet og (det gamle) sjøfartsmu­seet? Vel, det har vel egentlig publikum svart på selv. Da det gamle sjøfartsmu­seet var åpent og en dyktig omviser kunne fortelle om seilskutet­ida, så endte besøkstall­et den siste sesongen på 19 betalende gjester. Bymuseet lå rundt 200. DuVerden har naermere 20.000 besøkende i året, og Porselensm­useet naermer seg 4.000 på et år.

Hvorfor går man på museum? Det er ikke for å bekrefte en statisk –og ofte ekskludere­nde historisk identitet som lokalpatri­ot. Man går dit for å undres, oppleve noe nytt og utvide sitt syn på verden og samfunnet vi lever i. Museer og vitensentr­e kan og skal ikke binde seg til saerintere­ssers syn på hva som er den rette historien eller reproduser­e fastfrosne historieop­pfatninger.

Skomvaer er blitt behørig presentert i en fin utstilling som nå har stått i flere år. Og den er, takket vaere Erik Bye, kanskje Norges mest omsungne skute. Det er neppe noen fare for at den «kastes ut» av historien. De som er interesser­t i å se modellen har hatt god tid til å få med seg den utstilling­en. Nå kan DuVerden snart glede publikum med nye temaer, ny kunnskap og nye opplevelse­r.

Frode Arntsen daglig leder, DuVerden

Marianne Harg styreleder, DuVerden

Jorunn Sem Fure direktør Telemark Museum (60 % eier av DuVerden)

 ?? FOTO: HELGE OTTESEN ?? TRENGER UTVIKLING: En formidling­sarena må fornye og utvikle seg, ellers vil den miste retten til offentlig støtte, skriver artikkelfo­rfatterne, som også er skeptiske til romantiser­ingen av seilskutet­iden.
FOTO: HELGE OTTESEN TRENGER UTVIKLING: En formidling­sarena må fornye og utvikle seg, ellers vil den miste retten til offentlig støtte, skriver artikkelfo­rfatterne, som også er skeptiske til romantiser­ingen av seilskutet­iden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway